Τε. Μάι 8th, 2024

Ο παλαιότερος χάρτης 3D στην Ευρώπη ηλικίας 4000 ετών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο παλαιότερος 3D  χάρτης, στην Ευρώπη, είναι μία εγχάρακτη πλάκα, ηλικίας 4.000 ετών. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για ένα χάρτη ο οποίος απεικονίζει περιοχή στη δυτική Βρετάνη.

Από την Εποχή του Χαλκού

Αυτή η πέτρινη, εγχάρακτη πλάκα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές αρχαιολόγους, ο αρχαιότερος τρισδιάστατος χάρτης στην Ευρώπη και χρονολογείται κατά την Εποχή του Χαλκού. Η πινακίδα, με διαστάσεις 2×1,5 μ., αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900 και εντοπίστηκε ξανά στο κελάρι ενός κάστρου στη Γαλλία το 2014.

Οι αρχαιολόγοι που μελέτησαν τα εγχάρακτα, στην πέτρα, μοτίβα, ηλικίας 4.000 ετών, εκτιμούν ότι τα σημάδια είναι χάρτης μιας περιοχής στη δυτική Βρετάνη, γεγονός που την καθιστά τον παλαιότερο 3D τρισδιάστατο  χάρτη της πιο γνωστής περιοχής στην Ευρώπη κατά την αρχαιότητα.  Το κομμάτι του βράχου, γνωστό ως Πλάκα του Saint-Bélec, χρονολογείται στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού, μεταξύ 1900 π.Χ. και 1650 π.Χ.

χάρτης
Πηγή εικόνας: bbc.com

Νέες αναλύσεις και νέες ανακαλύψεις

Μετά από εκτενέστερες νέες αναλύσεις, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι η «παρουσία επαναλαμβανόμενων μοτίβων που ενώνονται με γραμμές» στην επιφάνειά της πλάκας υποδηλώνουν ότι απεικονίζει μια περιοχή του Φινιστέρ, στη βορειοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με την Γαλλική Εταιρεία Προϊστορίας.

Το ανάγλυφο είναι μια τρισδιάστατη χαρτογραφική αναπαράσταση της κοιλάδας του ποταμού Οντέ, ενώ αρκετές γραμμές που παρουσιάζει ο χάρτης  φαίνεται να απεικονίζουν το δίκτυο του ποταμού στην περιοχή. Η γεωγραφική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι χαράξεις αντιστοιχούν κατά 80% σε περιοχή που περιβάλλει τον ποταμό Οντέ σε μήκος 18 μιλίων.