Πε. Μάι 2nd, 2024

ΠΑΥΛΙΝΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ: ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821. ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ-ΛΟΓΙΟΥΣΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΜΝΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ. <ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ του εικονιζόμενου Βιβλίου μου . Όταν από τις θερμές περιοχές τής ιστορίας περνάμε στις επετείους,που από διαφόρους ας μη τους κατονομάσουμε κατά πως τους πρέπει,ακούγεται κατά καιρούς ή απαίτηση να τις ξεχάσουμε εντελώς,μοιραία χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους-Τα εύκολα συνθήματα, οι πολιτικές συγκυρίες, δημιουργούν ίσως τον κίνδυνο, απεμπόλησης, των ιστορικών γεγονότων,κακά τα ψέμματα. Με έναν τρόπο μόνο μπορεί να αντιμετωπισθεί. Με σεβασμό, και διάθεση κατανόησης, τόσο τής Ιστορίας όσο και της ανθρώπινης περιπέτειας,με σεβασμό, στην ιστορική μνήμη και αγάπη.Με αυτές τις βασικές αρετές πλησίασε και η Τέχνη, τα γεγονότα του 1821,που βλάστησε κατά τη διάρκεια του αγώνα, και πρόσφερε τους δικούς της γλυκείς καρπούς στους σκλαβωμένους που πολεμούσαν για τής Πατρίδας την Ελευθερία. Γίνηκε δηλαδή γι’αυτούς ένα είδος πολεμιστή.Ξένοι Ζωγράφοι αποτύπωναν στα έργα τους σκηνές του αγώνα , και ξεσήκωναν τούς Λαούς τής Ευρώπης υπέρ του ξεσηκωμένου Γένους των Ελλήνων.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη Τυπογραφία, κατά πως μας πληροφορούν τα μονόφυλλα του αγώνα 1821-1827 τα οποία συνδέονται με τα γεγονότα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες,όσα τυπώθηκαν στο Ιάσιο,και παρουσιάζουν ζωντανά,τις διαδοχικές ενέργειες,του Αλέξανδρου Υψηλάντη,για την οργάνωση και εκτέλεση, του Επαναστατικού κινήματος .-Οι Φιλικοί στη Ρωσία,είχαν από νωρίς καταλάβει,τη σημασία του τύπου στη διεξαγωγή του αγώνα,που θα άρχιζε. Την Παραμονή της Επανάστασης, συσκέπτονται και φροντίζουν να εφοδιάσουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη,με τυπογραφία πριν ακόμα κινήσει από τη Βασσαραβία. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1820, μια κάσα που έπαιρναν τρία άλογα,έφθανε από τη Μόσχα στην Οδυσσό Περιείχε μια τυπογραφία, και η Εφορία,φρόντισε να τη στείλει μυστικά στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, στο Κισνόβι. Τα μεσάνοιχτα της 6ης Δεκεμβρίου, ενώ έριχνε πυκνό χιόνι παγετό,και σφοδρό άνεμο,το πολύτιμο φορτίο που συνόδευε Φιλικός, σταμάτησε για έλεγχο. Ο Φύλακας, μυημένος και αυτός,στη Φιλική Εταιρεία,έτρεξε στο αμάξι,τάχα πως έψαχνε,και ευθύς το άφησε να περάσει. Έτσι η τυπογραφία έφθασε ασφαλής στα χέρια του Υψηλάντη.

Μπορεί να είναι απεικόνιση 1 άτομο

Είναι βέβαιο πως όσα μονόφυλλα,διασώθηκαν ως σήμερα, προκηρύξεις και άλλα, σχετικά με τον αγώνα στις Παραδουνάβιες περιοχές,τυπώθηκαν στο Ιάσιο. Ελληνικό τυπογραφείο,λειτουργούσε ήδη εκεί,στη Μονή των Τριών Ιεραρχών.Ητ υπογραφική Τέχνη,΄όπως θα διαβάσεις φίλε αναγνώστη σέ εκτενές κεφάλαιο έπαιξε μεγάλο ρόλο,έτσι που Λόγιοι Εύρωπαίοι Φιλέλληνες και Έλληνες της διασποράς,με εκδόσεις βοήθησαν από τα προεπαναστατικά χρόνια, μέχρι και κατά τη διάρκεια του αγώνα,τη σκλαβωμένη Πατρίδα,με ιστορικά κείμενα. Από τη γέννηση του Νεοελληνικού Κράτους ,μέχρι σήμερα,επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους Συγγραφείς,για την ηρωική εκείνη εποχή, που από μερικούς θεωρείται απομακρυσμένη,στον χρόνο και στη μνήμη. Ίσως από φόβο,μη ξεχαστούν εντελώς,λόγω των χαλεπών καιρών. Γυρίζουν στο χθες,και παίρνουν δύναμη,για ν’ αντέξουν τη πτώση των αξιών σήμερα. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ !.

Μπορεί να είναι απεικόνιση 1 άτομο

Στη κατηγορία αυτή των Ελλήνων, ανήκω και εγώ, αγαπημένε μου αναγνώστη,και είμαι περήφανη σαν Ελληνίδα γι’ αυτό. Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, όπως και τα ζωγραφικά έργα, διά χειρός τής σπουδαίας προσωπογράφου Μαριλύ Ξαγά, με θέμα και περιεχόμενο την Επανάσταση του Γένους, έγινε κατά παραγγελία ,και κοσμεί την οικογενειακή μας συλλογή εδώ και καιρό,αυτό ακριβώς έχει στόχο. να προσκαλέσει τούς ήχους της μνήμης τρυφερά,με ίσκιους ηρωικούς από τη μια και τη δύναμη του τεκμηριωμένου ιστορικού λόγου από την άλλη. να ξεχυθούν,άπ’ άκρη σ’ άκρη, στην ευλογημένη γη μας,που γι’ άλλη μια φορά περνάει δύσκολα,να εμψυχώσει τον Λαό,που υποφέρει .<Να του θυμίσει> κατά πως είναι ο τίτλος του βιβλίου.

Μπορεί να είναι εικαστικό 1 άτομο

< Έλληνες μη κιοτέψετε, παιδιά μη φοβηθείτε, και πάρτε γιούχα τη Τουρκιά,κι’έρθει και μας χαλάσει.>[ Δημοτικό τραγούδι.]Η Ελληνική Επανάσταση,του 1821 κατά της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας,πλημμύρισε ενθουσιασμόκαι ελπίδα,όλο τον Πνευματικό κόσμο της Ευρώπης, της εποχής εκείνης. Ό σπόρος που έσπειρε ο Μπάϊρον, από το πρώτο ταξίδι του στη Ελλάδα, ο ερχομός του αργότερα,για να πολεμήσει πλάϊ στους Έλληνες, και να δώσει και τη ζωή του ακόμα, δυναμώνει το πνεύμα του ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.Αυτο το πνεύμα εκφράζει και ο Αλέξανδρος Πούσκιν.<Εμπρός Ελλάδα, σήκω,εμπρός!Δέν τρέφεις άδικα ελπίδες…………………..[ΠΑΥΛΙΝΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ]