Σα. Απρ 27th, 2024

Πως θα καταλάβω ότι πάσχω από Ομφαλοκήλη;

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ομφαλοκήλη αποτελεί μία κήλη που παρουσιάζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ του ομφαλού (παραομφαλοκήλη).

Αποτελεί μία εξαιρετικά συχνή πάθηση, καθώς θα κάνει την εμφάνισή της στο 25-50% των ενηλίκων, σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η ομφαλοκήλη σχηματίζεται μέσω μίας διάσπασης του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού, διαμέσου της οποίας μπορούν να διέλθουν προς το δέρμα ένα ή και περισσότερα ενδοκοιλιακά όργανα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εντός της ομφαλοκήλης εισέρχεται και εγκλωβίζεται τμήμα του ενδοκοιλιακού λίπους (επίπλουν), ενώ δεν είναι σπάνια και η είσοδος στο εσωτερικό της τμήματος του λεπτού εντέρου.

Τι προκαλεί την Ομφαλοκήλη;

Η προοδευτική χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων είναι ο υποκείμενος μηχανισμός σχηματισμού της ομφαλοκήλης. Το φαινόμενο αυτό επιτείνεται στην περίπτωση της ομφαλοκήλης, καθώς ο ομφαλός αποτελεί εξ’ ορισμού ένα σημείο πιο επιρρεπές στη χαλάρωση, σε σύγκριση με το υπόλοιπο κοιλιακό τοίχωμα.

Πέραν, ωστόσο, της ανατομικής «ιδιαιτερότητας» του ομφαλού, διάφορα αίτια μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ομφαλοκήλης και τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Την παχυσαρκία
  • Το γυναικείο φύλο
  • Τις πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Τη δυσκοιλιότητα
  • Το χρόνιο βήχα
  • Την έντονη γυμναστική
  • Τη βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Τη συχνή άρση βάρους
  • Το κάπνισμα
  • Την προχωρημένη ηλικία

Ποια Συμπτώματα θα προκαλέσει η Ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη κάνει την εμφάνισή της ως μία διόγκωση (φούσκωμα) στον ομφαλό ή στην περιοχή πέριξ του ομφαλού, την οποία συνήθως παρατηρεί ο ίδιος ο ασθενής, ειδικά μετά από κάποια χειρωνακτική εργασία.

Η διόγκωση αυτή συνοδεύεται συνήθως από έναν ήπιο πόνο και μία δυσφορία στην πάσχουσα περιοχή, η οποία βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Η ομφαλοκήλη μπορεί να προκαλέσει, ωστόσο, και άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Το ερύθημα (κοκκίνισμα) του δέρματος της περιοχής
  • Ισχαιμία – απώλεια αίματος στην περιοχή

Είναι τελικά επικίνδυνη η Ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη δεν προκαλεί κάποιο σοβαρό σύμπτωμα στην πλειοψηφία των ασθενών. Αυτό, φυσικά, δεν θα πρέπει να καθυστερήσει σε καμία περίπτωση τη διάγνωσή της και την αντιμετώπισή της, καθώς ο στενός αυχένας της ομφαλοκήλης είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει εγκλωβισμό του εντέρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή επειγόντως στο χειρουργείο προς διάσωση του παγιδευμένου εντέρου.

Θεραπεύεται Λαπαροσκοπικά η Ομφαλοκήλη;

Η λαπαροσκοπική θεραπεία αποτελεί αναμφίβολα τη σύγχρονη και πλέον ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης της ομφαλοκήλης. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, στα οποία συγκαταλέγονται:

  • Απουσία μετεγχειρητικού πόνου
  • Άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Άμεση επιστροφή στην οικία και στις καθημερινές δραστηριότητες.

Απαραίτητη, βεβαίως, προϋπόθεση για την επίτευξη των άριστων αυτών αποτελεσμάτων αποτελεί αφενός η χρήση πλέγματος κατά την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης, το οποίο τοποθετείται από το εσωτερικό της κοιλίας και με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο επιπλοκών προερχόμενων από το πλέγμα και αφετέρου η πραγματοποίηση της επέμβασης από κάποιον Γενικό Χειρουργό με εμπειρία στην λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Χειρουργός Κωνσταντίνος Αποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος των εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία».

Εισήχθη με Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα». Κατόπιν διετούς εκπαίδευσης και επιτυχών εξετάσεων απέκτησε με βαθμό «Άριστα» το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο αντικείμενο της «Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Ρομποτικής Χειρουργικής και Τηλεχειρουργικής». Η πρόοδος και το αμείωτο ενδιαφέρον του Χειρουργού Κωνσταντίνου Αποστόλου σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο επισφραγίστηκαν με την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Χειρουργικής κ. Μανούσου Κωνσταντουλάκη, όπου ύστερα από επιτυχή ολοκλήρωση και αξιολόγηση ανακηρύχθηκε ομόφωνα Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Την ολοκλήρωση της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την επιτυχία στις αντίστοιχες εξετάσεις ακολούθησε η Εξειδίκευση του γενικού χειρουργού σε ένα εκ των μεγαλύτερων διεθνώς Κέντρων Αριστείας στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπου απέκτησε τεράστια εμπειρία πραγματοποιώντας εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις του φάσματος της Ενδοκρινικής Χειρουργικής (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), ενώ επιπροσθέτως συμμετείχε και σε περισσότερες των 1000 επεμβάσεων. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών, καθώς και των φοιτητών των τμημάτων Ιατρικής και Νοσηλευτικής του ομώνυμου Πανεπιστημίου στη Γενική Χειρουργική και τη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων.

Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν ετησίως μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων του συνόλου του φάσματος της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΘυρεοειδούςΠαραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες, ανώδυνες και ασφαλείς μεθόδους, κατά τα διεθνή πρότυπα αριστείας.

Το έντονο ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον του επισφραγίζεται από τις πολυάριθμες δημοσιευμένες εργασίες και έρευνες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά χειρουργικής, με το σύνολο των αναφορών της επιστημονικής κοινότητας στο συγγραφικό και επιστημονικό έργο του Χειρουργού Κωνσταντίνου Αποστόλου να ξεπερνούν τις 3.000.

Επιθυμία του ήταν και παραμένει η προσφορά των καλύτερων ιατρικών υπηρεσιών και η εφαρμογή όλων των επιστημονικών εξελίξεων στους ασθενείς, όπως αυτά έχουν οριστεί διεθνώς από τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, σύμφωνα πάντα με τα διεθνή πρότυπα Αριστείας.

Η φιλοσοφία του Χειρουργού Κωνσταντίνου Αποστόλου συνοψίζεται στην εξής φράση: «Πάντα δίπλα στον ασθενή, για τον ασθενή»