Πα. Μάι 3rd, 2024

Σήμερα η «Γιορτή της αγκινάρας» στα Ίρια Ναυπλίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για μια ακόμη χρονιά στα Ίρια του Ναυπλίου διοργανώνουν τη « Γιορτή της αγκινάρας», αυτό το Σάββατο 11 Μαΐου στις 7.30 το βράδυ.

Ο Δήμος Ναυπλίου και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος ετοιμάζουν τη γιορτή για το βασικό και φημισμένο προϊόν της περιοχής που εδώ και χρόνια έχει κατακτήσει τις αγορές της Ελλάδας.

Πρόσφατα μάλιστα εντάθηκε στη λίστα των Πιστοποιημένων Προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Η αυριανή εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες για την ιστορία και τις προοπτικές της καλλιέργειας, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και , φυσικά, πολλές γεύσεις με βάση την αγκινάρα, γεύσεις που ετοίμασαν γυναίκες του παραθαλάσσιου αυτού χωριού.

Μάλιστα εδώ και μέρες καθάριζαν χιλιάδες αγκινάρες ( φωτο) για να ικανοποιήσουν ντόπιους και επισκέπτες.

Η «Αγκινάρα Ιρίων» είναι ευρύτατα γνωστή στην τοπική, παραδοσιακή γαστρονομία, όπως αποδεικνύεται μέσα από πολλές συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Νίκης Τσεκούρα, το 2013, Αγκινάρα, ο θησαυρός της γης των Ιρίων.

Επίσης μεγάλος αριθμός εδεσμάτων με αγκινάρες προσφέρονται από τα εστιατόρια της περιοχής στους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος.

Aπό το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα υπάρχουν αναφορές για τη φήμη και τη μεγάλη εμπορική αξία του προϊόντος, ως εξαγώγιμο προϊόν στην Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και τη Σμύρνη, που καλλιεργείται στην περιοχή της Αργολίδας, κατατάσσοντας το ανάμεσα σε άλλους πλουτοφόρους, περιζήτητους πόρους .

Η πρώτη συστηματική καλλιέργεια της αγκινάρας στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας προσδιορίζεται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 1946-1947.

Και μέχρι σήμερα η μονο-καλλιέργεια αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα και περνάει από γενιά σε γενιά , με συνεχή βελτίωση του προϊόντος.

Πηγή:ert.gr