Πε. Μάι 2nd, 2024

Τουρκία: Είδος πολυτελείας το κρέας, κόκκαλα αγοράζουν οι Τούρκοι λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Kατρακυλά συνεχώς η τουρκική λίρα στην Τουρκία. Για μία ακόμη φορά το νόμισμα στην Τουρκία κατέγραψε νέα υποχώρηση τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξηλώνει στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι Τούρκοι, είναι ότι οι μεγάλες αγοραπωλησίες γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και σε δολάρια.

Οι Τούρκοι είναι σε απόγνωση, καθώς τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν πάρει «φωτιά» με τον αρχηγό του κόμματος Ανάπτυξης και Πρόοδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, να εκτιμά ότι οι διεθνείς επενδύσεις που θέλει ο Ερντογάν δεν αρκούν για να στηριχθεί η τουρκική οικονομία. Τα λόγια μιας γυναίκας συγκλονίζουν: «H ακρίβεια μας κατέστρεψε. Είμαι συνταξιούχος, με μια σύνταξη προσπαθώ να επιβιώσω, λίγο χορτάτη και λίγο πεινασμένη».

Η κατάσταση στην αγορά της Τουρκίας καθημερινά μοιάζει με εφιάλτη… Το κρέας έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους φτωχούς πολίτες, οι έμποροι φτάνουν ακόμη και σε σημείο να πωλούν κόκκαλα, κάτι που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για να πετάξει «βέλη» κατά της κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν«Δεν μπορούμε ούτε αυτό το κόκκαλο να αγοράσουμε», έρχεται να συμπληρώσει μια άλλη γυναίκα. Ο βουλευτής Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γκιουρσέλ Τεκίν, αναφέρει χαρακτηριστικά: «O λαός μας μοιάζει με αυτό εδώ. Έχουν βγάλει το κρέας του και έχει μείνει με το κόκκαλο…», δείχνοντας ένα κόκκαλο με ίχνη κρέας από την αγορά.

Τουρκία: Σε έναν χρόνο οι πολίτες έχασαν το 68% των αποταμιεύσεών τους

Μέσα σε έναν χρόνο οι πολίτες έχασαν το 68% των αποταμιεύσεων τους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε νευρική κρίση. «Εσείς μέχρι να μπείτε στο κατάστημα μου, το χρέος μου αυξήθηκε 500 λίρες. Τα χρέη μας είναι σε δολάρια», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας έμπορος. «Εμείς αγοράζουμε τα προϊόντα σε δολάρια. Κι όταν ανεβαίνει η ισοτιμία αυτόματα αυξάνει το χρέος μας» τονίζεται.

Κι ενώ οι Τούρκοι αδυνατούν να αγοράσουν μόνοι τους ακόμα και μια φρατζόλα ψωμί, σχηματίζοντας ουρές στα δημοτικά περίπτερα για το ψωμί του λαού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στα δικά του μαθηματικά. «Αφού έχω σπουδάσει οικονομικά. Σας λέω πως το επιτόκιο είναι αιτία και όχι αποτέλεσμα. Ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει τέτοια ζιγκ-ζαγκ. Μιλούσε για χαμηλά επιτόκια από την αρχή και λέει: “αυτό το επιτόκιο θα πέσει”».