Τρ. Απρ 30th, 2024

Το «θαύμα του ανεσπέρου φωτός» -Κλίμα κατάνυξης -Τοπικά έθιμα

ÉÅÑÏÓÏËÕÌÁ--ÔÅËÅÔÇ ÁÃÉÏÕ ÖÙÔÏÓ(ÖÙÔÏ ÁÐÏ ÔÏ ÊÁÈÁÑÁ ÄÉÁÄÉÊÁÓÔÉÊÏ ÊÏÌÌÁÔÉ)--ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Χιλιάδες πιστοί έσπευσαν στις εκκλησίες για να λάβουν το Άγιο Φως και να συμμετάσχουν στο χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Στα Ιεροσόλυμα, προσκυνητές κατέκλυσαν τον Πανάγιο Τάφο, περιμένοντας το μήνυμα της Αναστάσεως. Στην Αθήνα, η υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και στη συνέχεια ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Κέρκυρα: Γιόρτασαν μαζί Ορθόδοξοι και Καθολικοί

Τη νύχτα μέρα έκαναν τα χιλιάδες βεγγαλικά που «έσκισαν» τον ουρανό της Κέρκυρας, στο άκουσμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν στο πάλκο της Άνω Πλατείας Σπιανάδας, απόλαυσαν ένα μοναδικό τελετουργικό έθιμο της Αναστάσεως που κορυφώνει τα θρησκευτικά δρώμενα για τις μέρες του Πάσχα στο νησί.

Η ιδιαιτερότητα της Κέρκυρας στη γιορτή του Πάσχα είναι πως Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί τις άγιες μέρες. Το μήνυμα της Αναστάσεως ψάλετε υπαίθρια, από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο, συνοδευόμενος από τις χορωδίες και τις φιλαρμονικές του τόπου.

EUROKINISSI

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, η ιερά εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού, συνοδευόμενη από τον ιερό κλήρο, αξιωματικούς του ναυτικού, τους άρχοντες του νησιού και πλήθος κόσμου, μεταφέρθηκε στο Πάλκο, της Άνω Πλατείας, όπου και ψάλθηκε ο νικητήριος παιάνας «Χριστός Ανέστη».

Ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

Εκατοντάδες ρουκέτες διασταυρώθηκαν την ώρα που οι καμπάνες των δύο εκκλησιών, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, σήμαναν την Ανάσταση του Κυρίου· μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα και στη Χίο.
Ο αριθμός των ρουκετών κυμαίνεται πλέον στις 15.000 περίπου και από τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι αντιδράσεις κατοίκων, που ειδικά στην περιοχή του Αγίου Μάρκου βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην εκκλησία αλλά και να μειωθεί το ενδεχόμενο ατυχήματος. Τα συνεργεία τηρούν την εκεχειρία για να φθάσουν με πλήρη ασφάλεια οι πιστοί στις εκκλησίες μία ώρα πριν την Ανάσταση και στη συνέχεια συνεχίζουν χωρίς σταματημό μέχρι να τελειώσουν τα πυρομαχικά.

Εκρηκτική Ανάσταση στο Ν. Κόσμο

Για μία ακόμη χρονιά στον Νέο Κόσμο, πέρα από τα καθιερωμένα βεγγαλικά, έπεσε «βροχή» από βόμβες μολότοφ. Ο συγκεκριμένος τρόπος έχει γίνει πλέον «παράδοση» στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως.

EUROKINISSI

Ανάσταση στο Άγιο Όρος και στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Με λαμπρότητα και σύμφωνα με το αγιορείτικο βυζαντινό τυπικό γιορτάστηκε η Ανάσταση του Χριστού στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Στην Ακολουθία της Ανάστασης η οποία ξεκίνησε στις 9 το βράδυ του
Μ. Σαββάτου και ολοκληρώθηκε το χάραμα της Κυριακής, προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Γέρων Eφραίμ, η Αδελφότητα και εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Σήμερα γιορτάζουμε ένα Πάσχα ουσιαστικής χαράς, ένα Πάσχα ανανεωμένης ελπίδας. Η Ανάσταση ανανεώνει και θεμελιώνει οριστικά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα μέλλον άξιο του ανθρώπου ως τέκνου του Θεού. Οι δυσκολίες του βίου, η κοινωνική αδικία, οι οικονομικές δοκιμασίες, τα δεινά και οι δυστυχίες χάνουν τον απειλητικό τους όγκο, όταν λούζονται με το φως της Αναστάσεως», τόνισε ο διοικητής του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Κρήτη: Η ευλογία των προβάτων στην Ασή Γωνιά του δήμου Αποκορώνου

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό χιλιάδες πρόβατα οδηγούνται από τα βουνά μέσα σε μικρά στενά του χωριού για να καταλήξουν στην αυλή της εκκλησίας. Εκεί ο ιερέας τα ευλογεί και στην συνέχεια οι κτηνοτρόφοι αρμέγουν τα πρόβατα και τα κατσίκια μοιράζοντας το γάλα στους πιστούς που επισκέπτονται το χωριό ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου από κάθε γωνιά της Κρήτης, ενώ τα τελευταία χρόνια οργανώνονται και εκδρομές ειδικά για τους τουρίστες που βρίσκονται για τις διακοπές τους στο νησί. Το έθιμο έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία και διατηρήθηκε επί Ενετοκρατίας την ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς του δήμου Αποκορώνου. Κάθε χρόνο από την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου υπολογίζεται ότι περνούν περίπου 30.000 πρόβατα, ενώ το γάλα που προσφέρεται ξεπερνάει, συνήθως, τα 1.000 κιλά.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ