Σα. Δεκ 9th, 2023

Η ένωση των ακτοπλόων καλεί την ΠΝΟ να επανεξετάσει τη στάση της για την 24ωρη απεργία της 3/9

Κοινοποίηση ειδήσεων

Να επανεξετάσει τη στάση της, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση επιβατών και οχημάτων, καλεί με επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοϊας, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

Η ένωση των ακτοπλόων υποστηρίζει ότι «Οι μισθοί των ναυτικών έχουν παραμείνει σταθεροί σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους», ενώ σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας για το 2018, αναφέρει ότι συμφωνεί για την ανανέωσή τους με τους ίδιους όρους.

Ο ΣΕΕΝ, τονίζει ότι την ημέρα της απεργίας Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να διακινηθούν περίπου 180.000 επιβάτες, 50.000 οχήματα και 3.000 φορτηγά. Προσθέτει ότι «λαμβανομένης της υψηλής κίνησης λόγω της περιόδου ο κλάδος αδυνατεί να τακτοποιήσει μεγάλο αριθμό επιβατών σε άλλες αναχωρήσεις επιβατηγών πλοίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τον εγκλωβισμό τουριστών στα νησιά και σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων, η ΠΝΟ φαίνεται αμετακίνητη στη στάση, ενώ την άλλη Τετάρτη 29/08 αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με κεντρικό θέμα την κλιμάκωση και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων.

«Ο ΣΕΕΝ, ακολουθώντας αθέμιτη τακτική κωλυσιεργίας και αρνούμενος να χορηγήσει αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για επτά συνεχόμενα χρόνια, δήλωσε στην Ομοσπονδία ανερυθρίαστα ότι τα μέλη του «αδυνατούν» να χορηγήσουν την οποιαδήποτε αύξηση, εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές τους θέσεις και οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά τους, σε αδιέξοδο» τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ