Σα. Δεκ 9th, 2023

Κατεδαφίστηκαν τα πρώτα σπίτια που κάηκαν στη φωτιά στο Μάτι (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και κρίθηκαν ακατάλληλα για να κατοικηθούν, καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς από την μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Στις 08:00 άρχισε η κατεδάφιση δύο σπιτιών τα οποία είχαν κριθεί επικίνδυνα ετοιμόρροπα και δεν μπορούσαν να επισκευαστούν. Από τις 5.000 αυτοψίεςπου έχουν πραγματοποιηθεί, 1.246 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και 1.011 «κίτρινα», ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται σε δεύτερο βαθμό.

Την περιοχή επισκέφτηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Τις μελέτες επισκευών και ανακατασκευής αναλαμβάνει αδαπάνως το υπουργείο Υποδομών και οι ιδιοκτήτες μπορούν να πάρουν το επίδομα των 1.000/τ.μ για ανακατασκευή ή των 550 ευρώ/τ.μ για επισκευές. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο με κατασκευαστικές εταιρείες τις επισκευές ή ακόμα -εάν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες- να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες και ως 150 τ.μ. να πληρωθεί το ποσό αυτό από το ελληνικό Δημόσιο.

Από σήμερα επίσης συνεργεία με ειδικές στολές απομακρύνουν από το Κόκκινο Λιμανάκι επικίνδυνα υλικά, όπως καμένα ελενίτ και καμινάδες που αποτελούν εστίες αμίαντου. Για τον σκοπό αυτό έχει επιστρατευτεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πιστοποιημένη εταιρεία για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών και την εναπόθεση τους σε πιστοποιημένα σημεία από την ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ