Πε. Οκτ 10th, 2024

Η υπεραλίευση στο Σαρωνικό οδήγησε στην εμφάνιση μεδουσών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η υπεραλίευση στον Σαρωνικό κόλπο, είναι η βασική αιτία  που εμφανίζονται τσούχτρες με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Όπως  λένε οι ψαράδες οι τράτες καταστρέφουν την ισορροπία, αφού εξολοθρεύουν το γόνο και την Ποσειδωνία.

Ένα κοπάδι γόπες   βρίσκουν θήραμα τσούχτρες στον Κορινθιακό.  Έτσι διατηρείται η φυσική ισορροπία στο θαλάσσιο περιβάλλον.  Είναι ξεκάθαρο  ότι η υπέρμετρη αλίευση από μηχανότρατες  γέμισε τον Κορινθιακό με μέδουσες.

Πόσο  μάλλον όταν είναι  αυγά που τις τρώει ο γόνος γιατί εξαφανίζουν το γόνο πέφτει το ph της θάλασσας γίνεται πιο όξινη η θάλασσα έχει λιγότερο οξυγόνο για τα ψάρια και σε λίγο θα καταρρεύσει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο υπουργός Αποστόλου  εκτός από τους ψαράδες, τώρα αγνοεί και τους επιστήμονες.

«Θα  έπρεπε και θα περιμέναμε  τα πρώτα μέτρα πρόληψης  από την πολιτεία  σε μια τόσο κλειστή θάλασσα όπως είναι ο Κορινθιακός  που δυστυχώς και αυτή η θάλασσα υπεραλιεύεται  όπως υπεραλιεύεται το σύνολο των ελληνικών θαλασσών να τεθούν μέτρα με βάση την αρχή της πρόληψης για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την αιτία της πληθυσμιακή αύξηση των μεδουσών», εξηγεί η Αναστασία Μηλιού, Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Να σταματήσουν οι μηχανότρατες να «σκουπίζουν» το βυθό
Η υπεραλίευση φυσικά γίνεται από τις “σκούπες” των θαλασσών όπως αποκαλούν τις τράτες και τις βιντζότρατες  οι παράκτιοι αλιείς.

Το υπουργείο Ναυτιλίας πάντως  από 1η Ιουνίου  απαγορεύει την αλιεία  με κάθε μέσο από την ξηρά και από τη θάλασσα σε απόσταση διακοσίων μέτρων από τις πολυσύχναστες ακτές του Σαρωνικού για την προστασία των λουόμενων.  Ίσως έτσι ανακουφιστεί και το θαλάσιο περιβάλλον, αφού το αρμόδιο υπουργείο  Αγροτικής ανάπτυξης δεν λαμβάνει μέτρα.

www.star.gr