Κυ. Απρ 28th, 2024

Άρθρο του Πέτρου Χανιώτη, δικηγόρου και συντονιστή της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις 24 Ιουλίου του 1923, στο Παλέ ντε Ρουμίν της Λωζάννης, εκπρόσωποι οκτώ διαφορετικών εθνών έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο 143 άρθρων. Το κείμενο, μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας (ως διαδόχου κράτους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και κρατών που πολέμησαν εναντίον της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία, τότε λεγόταν ακόμα Βασίλειο Σέρβων-Κροατών-Σλοβένων), είχε στόχο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, μια περιοχή που βρισκόταν σε γεωπολιτική αναταραχή τα τελευταία χρόνια.
Η Συνθήκη της Λωζάννης, όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε, συμπληρώνει φέτος αισίως 100 χρόνια ζωής. Τα άρθρα της, διατυπωμένα σε διαφορετικούς καιρούς, υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα. Με όλες τις αλλαγές και διαφοροποιήσεις που μπορεί να’ χει φέρει αυτός ο ένας αιώνας που μεσολαβεί από την υπογραφή της ως σήμερα. Αποτελεί, πάντως, ένα κείμενο κομβικό για το ελληνικό κράτος και προφανώς κάτι στο οποίο η εγχώρια ειδησεογραφία και επικαιρότητα «σκοντάφτει» πολύ συχνά. Όλο και συχνότερα, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια. Το κείμενο της Συνθήκης ουσιαστικά αντικατέστησε δύο άλλα κείμενα: Την συνθήκη των Σεβρών του 1920, η οποία είχε μεν υπογραφεί από τους Οθωμανούς, αλλά δεν έγινε δεκτή από το καθεστώς του Κεμάλ. Και την ανακωχή των Μουδανιών (Οκτώβριος 1922), ένα προσωρινό κείμενο για την κατάπαυση του πυρός, ουσιαστικά το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα που γνωρίζουμε για τον ελληνισμό σ’ εκείνους τους τόπους.

Επ’ αφορμή λοιπόν της εκατονταετηρίδας από τη σύναψη της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία αποτέλεσε την κορωνίδα των διεθνών πράξεων που συνάφθηκαν στην ιστορική πόλη της δυτικής Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923, η εκδήλωση του Δήμου Κορινθίων, του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου και του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που διοργανώνεται την Παρασκευή 21 Απριλίου και ώρα 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαϊδης», στην οποία θα έχω την τιμή να είμαι Συντονιστής, θα προσφέρει την ευκαιρία για έναν σε βάθος διεθνή διεπιστημονικό διάλογο για τη Συνθήκη και τις προβλέψεις της, για τη σημασία της σήμερα και για τη συμβολή της στην εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας καθώς και των διεθνοπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή. 

Ομιλίες

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
  • Αλέξης Αλεξανδρής, Πρέσβης επί τιμή
  • Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  • Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συντονιστής, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης