Σα. Απρ 27th, 2024

Έκθεση «Κορινθία – Πελοπόννησος 2023»: Εντυπωσίασε το περίπτερο των Σαρακατσαναίων (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένα πανάρχαιο ελληνικό φύλο, οι Σαρακατσαναίοι, με αρχική κοιτίδα τα Άγραφα, διασκορπίστηκαν το 18ο αιώνα σε όλη την Ελλάδα. Ως νομάδες κτηνοτρόφοι μετακινούνταν διαρκώς, το καλοκαίρι στα βουνά, στους κάμπους το χειμώνα.

Επιμέλεια κειμένου-φωτογραφίες: Αναστασία Στεφανή

Ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία των Σαρακατσαναίων, έκαναν, όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες», κατά τη διάρκεια της Έκθεσης «Κορινθία – Πελοπόννησος 2023». Εκεί, οι φιλόξενοι εκθέτες, τους υποδέχθηκαν με εδέσματα και τους ξενάγησαν στο… κονάκι τους!

Η κυρία Νίκη Κούρταλη, η οποία διαθέτει εργαστήριο αρχιτεκτονικής ανάδειξης, συντήρησης και δημιουργίας Αρχαιοελληνικού και Παραδοσιακού ενδύματος, στην Αρκαδία, βρέθηκε στην Έκθεση, για να εξηγήσει με το δικό της μοναδικό τρόπο την ιστορία της φορεσιάς των Σαρακατσαναίων.

Οι Σαρακατσαναίοι δε φόρεσαν ποτέ άλλο ξενικό ύφασμα, παρά μονάχα υφάσματα δικής τους κατασκευής.

Η Στράτα” της Ζήρειας

Ο κύριος Γεράσιμος Πούλης, φίλος των Σαρακατσαναίων και αρωγός σε κάθε δράση τους, μας ενημέρωσε για την “Στράτα” της Ζήρειας.

Πρόκειται, για ένα Οδοιπορικό Επαυξημένης Πραγματικότητας στις Στράτες των Σαρακατσαναίων της Πελοποννήσου, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει στο κινητό ή το τάμπλετ του, τα 3D μοναδικά μοντέλα από το κονάκι (εσωτερικά και εξωτερικά), την τέντα και τη στάνη. Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή εδώ: https://stratazireias.eu/

Κλείνοντας, στις 29 και 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 10ο ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου στο Σαραντάπηχο Κορινθίας.