Σα. Απρ 27th, 2024

Έρχονται «βαθιές» κρίσεις μέσα στον Ιανουάριο στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Σε αγωνία οι «βαθμοφόροι»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. από Χρυσοχοΐδη – «Πράσινο φως» από Μαξίμου.

«Βαθιές» κρίσεις αναμένονται εντός του Ιανουαρίου στην Ελληνική Αστυνομία, με τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς να βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα ενόψει των τελικών αποφάσεων.

Δεν ήταν λίγοι στο μέγαρο Κατεχάκη που ερμήνευσαν κάποια αποσπάσματα της χθεσινής ομιλίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως «προμήνυμα» ριζικών αλλαγών και κατ’ επέκταση αλλαγών σε πρόσωπα που κατέχουν θέσεις-«κλειδιά» στο Σώμα.

«Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε», «η εποχή άλλαξε και έχουμε μείνει πίσω». Αυτές οι δύο φράσεις ερμηνεύτηκαν από πολλούς αφενός ως αιχμές προς τους προκατόχους του στον υπουργικό θώκο και αφετέρου ως «μηνύματα» προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε την αίσθηση ότι επιδιώκει να κάνει ένα «restart» στην Αστυνομία, θέτοντας νέες «βάσεις».

Μετά τη χθεσινή ομιλία του νέου υπουργού τα σενάρια για «βαθιές» κρίσεις «φούντωσαν» στους κόλπους του Σώματος. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανέφεραν ότι οι επιλογές των αξιωματικών που θα «ηγηθούν» της νέας προσπάθειας θα αποτελέσουν μία από τις πρώτες προτεραιότητες του κ. Χρυσοχοΐδη: «Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα κληθεί να ‘τρέξει’ το νέο του πρόγραμμα».

Άλλωστε έμπειροι «παρατηρητές» των εξελίξεων στην Κατεχάκη σημειώνουν ότι δεν ήταν τυχαίο το «timing» της αντικατάστασης του Γιάννη Οικονόμου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει πάρει -όπως λένε- «λευκή εντολή» από το Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές εκείνος κρίνει -όσο βαθιές και να είναι- προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του Σώματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο υπουργός θα είναι ο άνθρωπος που θα κάνει τις κρίσιμες επιλογές αξιωματικών για τις θέσεις-«κλειδιά».

Άλλωστε γνωρίζει την «ανθρωπογεωγραφία» στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και έχει ο ίδιος «εικόνα» για δεκάδες αξιωματικούς . Σημειώνεται πάντως ότι κάποιοι από τους αξιωματικούς που εμπιστευόταν κατά την τελευταία του θητεία στην Κατεχάκη έχουν αποστρατευτεί.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «χειρουργικές» κινήσεις σε χαμηλότερα κλιμάκια είτε με απομακρύνσεις αξιωματικών είτε με συγκεκριμένες προσθήκες σε κρίσιμες υπηρεσίες. Άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προβλέπουν ότι θα προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές προσώπων (όσον αφορά στους αξιωματικούς) στην πέμπτη του θητεία στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: www.ieidiseis.gr