Πα. Απρ 26th, 2024

Ανακοίνωση της ΛαΣυ Σικυωνίων για το Αιολικό πάρκο στη “Μικρή Ζήρεια”

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πρόταση ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Λαϊκής Συσπείρωσης Σικυωνίων για το αιολικό πάρκο στην «Μικρή Ζήρεια»

Η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθούν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα. Μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, που αδυνατούν να πληρώσουν πολλές οικογένειες.
Μέσα σε αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή μας, που επιταχύνεται με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, για τις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες στον τουρισμό, στην εστίαση, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία.
Η κατασκευή αιολικού πάρκου 48,3 MW στην θέση στη θέση «Τσούμα – Χιόνι – Στέκος» της Δημοτικής Ενότητας Ξυλοκάστρου, του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας, του Δήμου Σικυωνίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, με τα έργα που προβλέπονται, όπου για να φτάσουν οι τεράστιες ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, θα ανοιχτούν παντού δρόμοι, θα γίνουν τεράστιοι εκβραχισμοί και θα πέσουν χιλιάδες τόνοι μπετού και σιδήρου για τις βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος του βουνού, επηρεάζοντας αρνητικά την ζωή των κατοίκων της γύρω
περιοχής και όχι μόνο.
Οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, έχοντας ως μόνο γνώμονα το εξασφαλισμένο επιχειρηματικό κέρδος, δεν υπολογίζουν τοπία, που έχουν χαρακτηριστεί ως τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους Διεθνούς Εμβέλειας και ως Περιοχές
Απολύτου Προστασίας. Τα επιχειρήματα κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, για καθαρή ενέργεια και πράσινη οικονομία αφορούν στην πραγματικότητα πράσινες μπίζνες με τα λεφτά του λαού, που καταστρέφουν το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και ακριβαίνουν το ρεύμα.

Αν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα, η περιοχή μας θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Θα γίνει ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς.

Γι’ αυτό θα εναντιωθούμε με κάθε μέσο και με όλες τις μορφές πάλης, στην κατασκευή του αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας, καθώς και σε κάθε νέα αδειοδότηση και απόπειρα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή.
Απαιτούμε:
 Να σταλεί σχετικό υπόμνημα σε κάθε αρμόδιο, Υπουργεία (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος κλπ) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη ΔΕΗ, στην Περιφέρεια, παντού και να ζητά συνάντηση μαζί τους.
 Να κανονιστεί συνάντηση με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και να ζητήσει τη στήριξη τους σε αυτά μας τα αιτήματα.
 Να κινούνται, χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία, όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να μπλοκαριστούν νέες αδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και δικτύων μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης.
 Να απαιτηθεί κατάρτιση Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων όπου θα υπάρχει αυστηρή οριοθέτηση και τήρηση μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης γης από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Απαγόρευση εγκατάστασης κοντά περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
 Να στηρίζονται και με δικηγόρους της προτίμησης τους, όσοι κάτοικοι διώκονται γιατί αντιδρούν και αγωνίζονται για να προασπίσουν την υγεία και το βιός των κατοίκων, το μέλλον και τη προοπτική του τόπου μας.
 Να βγει ανακοίνωση του Δήμου που θα ενημερώνει τους κατοίκους για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την περιοχή με την επέκταση αδειοδότησης και εγκατάστασης νέων ΑΠΕ. Με ευθύνη του Δήμου να φτάσει η
ανακοίνωση και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και σπίτια της περιοχής. Να
κρεμαστούν καλαίσθητα πανό, σε διάφορα σημεία, σε χωριά της περιοχής και στους εθνικούς και επαρχιακούς οδούς.
 Να καλέσουμε τους υπόλοιπους Δήμους της Κορινθίας σε κοινό αγώνα για να μην γίνει η περιοχή μας ένα απέραντο αιολικό – φωτοβολταϊκό βιομηχανικό συγκρότημα, ιδιωτικών συμφερόντων.
 Να συντονιστούμε με Σωματεία, Συλλόγους κλπ, για κινητοποιήσεις σε Υπουργεία και άλλους αρμόδιους (ΔΕΗ – ΡΑΕ – κλπ)