Σα. Απρ 27th, 2024

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ B. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Τι είναι τα Περιβολάκια;

Ούτε πλατεία, ούτε πάρκο!»

Θα ήταν πράγματι ανούσιο να ασχοληθούμε με την κενή περιεχομένου, «διευκρινιστική» ανακοίνωση του κ.Δημάρχου Κορινθίων και του κ.Γιώργου Πούρου, για το τι είναι πάρκο και τι είναι πλατεία, αν δεν αποτελούσε προσβολή για τους δημότες και το μορφωτικό τους επίπεδο.

Φρονούμε ότι πίσω από αυτή τη «διδακτικού ύφους» ανακοίνωση, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καλύψει την πλήρη ανικανότητά της και να διαχειριστεί την παταγώδη αποτυχία της.

Τα πολύπαθα «Περιβολάκια» ονομάζονταν πλατεία, αλλά στην ουσία ήταν ένα όμορφο μικρό πάρκο από τότε που δημιουργήθηκαν, στις αρχές του20ου αιώνα. Διαχρονικά έγιναν παρεμβάσεις ακολουθώντας την εξέλιξη της τοπικής ζωής και ανάλογα με την αισθητική της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, αλλά η εικόνα του μικρού πάρκου-πλατεία διατηρήθηκε. Η πλατεία ήταν στέκι, τόπος ανάπαυλας, ικανοποιούσε την ανάγκη της παραμονής στο χώρο επιτελώντας τις λειτουργίες αναψυχής,  συνάντησης ανθρώπων, δημόσιας συνάθροισης, πολιτικού, κοινωνικού, καλλιτεχνικού χαρακτήρα.

Η σημερινή εικόνα της πλατείας είναι αποκαρδιωτική.

Η ριζική αναδιαμόρφωσή της ξεκίνησε από τον πρώην Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Πνευματικό με σκοπό μια υποτιθέμενη «βιοκλιματική πλατεία», ακολουθώντας μία και μόνο μελέτη, η οποία μείωνε αισθητά το πράσινο, με το τσιμέντο να καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση, ενώ ταυτόχρονα περιόριζε τον ελεύθερο δημόσιο χώρο προς χρήση των δημοτών. Το εγχείρημα όμως του    κ. Αλέξανδρου Πνευματικού αποδείχθηκε προβληματικό κατά την υλοποίησή του και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Ο νυν Δήμαρχος, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση, γνώριζε πολύ καλά τα γεγονότα, τις περιπέτειες με τον ανάδοχο, τις προθεσμίες κ.λπ,με κατάληξη ένα ανοιχτό εργοτάξιο που έχαινε στην καρδιά της πόλης.

Αναλαμβάνοντας το 2019 τη δημοτική εξουσία ο κ.Νανόπουλος, αντί να απορρίψει, με πολιτικό θάρρος, τους προηγούμενους σχεδιασμούς και να παρουσιάσει το δικό του, έστω, όραμα για την πλατεία, διορθώνοντας όλα τα κακώς κείμενα, συνέχισε το έργο. Προφανώς δεν είχε ούτε όραμα ούτε σχέδιο!

Αποφάσισε να κλείσει γρήγορα το ζήτημα της πλατείας με προχειρότητα, κακοτεχνίες και με «δικές» του τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό. Επιπλέον παρουσίασε και ένα μνημείο του Αποστόλου Παύλου, που ήθελε να τοποθετηθεί πάνω στην πλατεία για να βάλει και τη δική του πινελιά στο χώρο! Αρνήθηκε ακόμα και να συνομιλήσει(!) με τους δημότες, που ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για την πλατεία!

Το έργο προχώρησε και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αντιληπτό σε όλους τους δημότες. Η απουσία πρασίνου ακόμα πιο ορατή και η πλατεία αφιλόξενη, εχθρική στους πολίτες, απωθητική, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες…

Φανταστείτε την εικόνα της πλατείας, αν είχε τοποθετηθεί και το μνημείο του Αποστόλου Παύλου…

Φαίνεται πως τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά και η Δημοτική Αρχή είχε την φαεινή ιδέα, για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και για ομοιομορφία, να εγκαταστήσει τα γνωστά πλέον σε όλους μας χονδροειδή στέγαστρα με  τις ογκώδεις τσιμεντοκολώνες, που καταλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, αφήνοντας έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δαπανώντας επιπλέον χιλιάδες ευρώ!

Η επιλογή αυτή ήταν μια ακόμα παταγώδης αποτυχία.

Οι κακοτεχνίες πολλές, αποκορύφωμα οι πλάκες που ανασηκώθηκαν στο κέντρο της πλατείας…

Αποτελέσματα της πλημμελούς επίβλεψης και της μη επιβολής συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές στον κάθε εργολάβο, που καταδεικνύουν την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί μεγάλα έργα.

Τι συμπεραίνουμε; Προχειρότητα, ανικανότητα και κυρίως έπαρση και ημιμάθεια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στο κέντρο της Κορίνθου δεν έχουμεούτε πλατεία ούτε πάρκο.

Ως προς την αναφορά στις μεγάλες ευρωπαϊκές πλατείες, ας ενημερωθεί ο κ. Δήμαρχος και οι πολυγραφότατοι συνεργάτες του ότι καμία εξ αυτών δε διαθέτει τσιμεντένια στέγαστρα, ούτε περιμετρικά ούτε στο κέντρο!

Αποτελούμε παγκόσμιαπρωτοτυπία!

Επίσης, παραγνωρίζει το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις διαθέτουν και μεγάλα πάρκα στον αστικό ιστό τους, όπως προτείνει η «Πράσινη Πόλη» εντός του στρατοπέδου, καθώς και το ότι ο σχεδιασμός τους έγινε με άλλη αντίληψη και φιλοσοφία, από το σχεδιασμό των ελληνικών πόλεων και σε προγενέστερες εποχές.

Προφανώς,ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του δε θέλουν να καταλάβουν τον ερχομό της εποχής του θερμοκηπίου και τη μεγάλη θερμική καταπόνηση των πολιτών στις πόλεις. Η σκίαση των ελεύθερων αστικών χώρων με πυκνό πράσινο και η χρήση ψυχρών βιοκλιματικών υλικών, ως άμυνα έναντι της καλοκαιρινής θερμοπληξίας είναι θεμελιώδης απαίτηση στην εποχή μας. Η δημιουργία θυλάκων φύσης μέσα στον αστικό χώρο αποτελεί επιτακτική ανάγκη και είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.

Η Δημοτική Αρχή όμως, στην κούρσα του Οκτωβρίου για τον δημοτικό θώκο, δεν ορρωδεί προ ουδενός. Γεμίζει το Δήμο με  τσιμεντο-πλατείες, τα δέντρα ελάχιστα, κόβει και κάποια που «ενοχλούν…» και το πράσινο μειώνεται συνεχώς στην πόλη. Φυτεύει βέβαια και λουλουδάκια εποχιακά στα παρτέρια που όμως δε «φτουράνε»…και επιπλέον τα λουλουδάκια δεν κάνουν σκιά…

Εμείς στην «Πράσινη Πόλη» απαιτούμε περισσότερο πράσινο, τώρα που η χώρα έγινε κάρβουνο, αλλά μάλλον αυτό εκλαμβάνεται ως αρνητική κριτική προς την Δημοτική αρχή.

Αντισταθείτε στην τσιμεντοποίηση μαζί μας!!

Ελάτε να αλλάξουμε το Δήμο Κορινθίων και να αλλάξουμε τις ζωές μας!

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ