Κυ. Μάι 5th, 2024

Διχογνωμία για το άνοιγμα των σχολείων – «Κλείστε τα έως 20 Ιανουαρίου», τονίζουν λοιμωξιολόγοι

Κοινοποίηση ειδήσεων

Άνοιγμα σχολείων: Τι εισηγούνται οι ειδικοί και ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το lockdown

Ο “πόλεμος” απόψεων και διχογνωμία ανάμεσα στους επιστήμονες, στους πολιτικά ιθύνοντες για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του alfavita.gr για παράταση του κλεισίματος των σχολείων μετά τις 7 Ιανουαρίου

Από την μία την ώρα που πέφτουν τα κρούσματα (βέβαια με τα μισά τεστ και αυτό είναι σημαντική λεπτομέρεια) ο καθηγητής κος Χαράλαμπος Γώγος σχετικά με το πότε μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με βάση τα τωρινά δεδομένα διαμορφώνονται σιγά-σιγά οι προϋποθέσεις για άνοιγμα σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για το πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή τόνισε πως τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί σημειώνοντας Η επιτροπή των επιστημόνων που θα συνεδριάσει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα ανακοινώσει την τελική της πρόταση.

«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως τις 20 Ιανουαρίου

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για επέκταση της καραντίνας και των μέτρων έως τις 20 Ιανουαρίου τονίζοντας πως και τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά έως τις 20 και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου ή στις 7.

Ο καθηγητές τόνισε ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων τη μέρα θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.

O ίδιος, πριν από δύο ημέρες είχε πει ότι ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021.

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου συμφώνησε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σημείωσε ότι οι γιατροί αναμένουν αύξηση της νοσηρότητας, λέγοντας ότι μας ανησυχούν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Τι ισχύει για την μετάλλαξη του ιού

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώθηκε ταχύτατα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, αναγκάζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει εσπευσμένα από χθες νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία. Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Δανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική. 

«Όλα τα είχαμε με τον κοροναϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του.

Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κεραμέως: Στόχος στις 8 Ιανουαρίου

Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου

«Προγραμματισμός μας και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» επισήμανε στο Mega η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς να υποδείξουν με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία τη σύστασή τους. «Θα συμβουλευτούμε τους ειδικούς και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις» ανέφερε.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να δώσουμε στους ειδικούς να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο» είπε.

Πανελλαδικές: Προσαρμογές στην ύλη της σχολικής χρονιάς

Σε ερώτηση για την ύλη των Πανελλαδικών εξετάσεων και αν υπάρχει πρόθεση μείωσης, απάντησε ότι όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τη δια ζώσης εκπαίδευση, θα πρέπει τα σχολεία «να δουν πώς έχει προχωρήσει η ύλη και ενδεχομένως να δουν αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Προσαρμογές, εκτός από την ύλη, ενδέχεται να χρειαστούν και σε θέματα όπως το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές, πώς θα γίνουν τα τετράμηνα και άλλες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.