Σα. Απρ 27th, 2024

Δωρεάν Μαστογραφία και Τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης – Κλείστε Ραντεβού!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ξεκινά πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– εξέταση μαστογραφίας και

– τεστ Παπανικολάου

και γίνεται υπό την αιγίδα  της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον συντονισμό της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης.

Οι εξετάσεις γίνονται εντελώς δωρεάν

Οι εξετάσεις παρέχονται, όπως πάντα, εντελώς δωρεάν χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια.

Εξέταση σε γυναίκες από 25 έως 70 ετών

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας από 25 έως 70 ετών με τεστ Παπανικολάου, και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με μαστογραφία.

Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών, που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη φάση εξετάσεων. Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα διενεργείται τεστ Παπ με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thin prep και θα γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV.

Ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται, από την Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2023 στην ειδική αυτοκίνητη μονάδα που διαθέτει το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, η οποία θα βρίσκεται σταθμευμένη στη πλατεία Αγίου Βλασίου, στο Ξυλόκαστρο. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 27430-24748 και 27136-10243 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Έχει ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από τον ΕΟΔΥ σχετικά με όλα τα μέτρα που τηρούνται στην σταθερή μονάδα για την προστασία των προσερχομένων προς εξέταση γυναικών, του προσωπικού, καθώς και της σωστής απολύμανσης των χώρων της μονάδας.

Οι διαγνώσεις των μαστογραφιών και των λαμβανομένων επιχρισμάτων γίνονται από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.

Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, όπως και την προηγούμενη φορά, γίνεται ταχυδρομικώς με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που κριθεί και απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος, οι εξετασθείσες καλούνται και πάλι για συμπληρωματικές εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται, επίσης δωρεάν, είτε στην κινητή είτε στην σταθερή μονάδα του Ιδρύματος. Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ως προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών, την προστασία της υγείας τους και την επένδυση σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.