Πα. Απρ 26th, 2024

Επιτρέπεται το κολύμπι αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τις αιμορροΐδες;

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το κολύμπι στη θάλασσα συνιστά για τους περισσότερους από εμάς μια κατεξοχήν καλοκαιρινή δραστηριότητα, η οποία καταφέρνει να αναζωογονεί το σώμα αλλά και τη διάθεση! Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους (όπως είναι οι ασθενείς με πάθηση στις αιμορροΐδες) μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστο ή ακόμα και να τους προκαλεί προβληματισμό για τυχόν περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων που τους ταλανίζουν. Τι ισχύει όμως από τη σκοπιά των ειδικών; Μπορούν οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια να απολαμβάνουν τη θάλασσα όπως οι υπόλοιποι; Δείτε παρακάτω όσα θέλετε να γνωρίζετε.

Το κολύμπι δρα ευεργετικά στο σώμα

Πολλοί ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με νόσο στις αιμορροϊδες αναρωτιούνται αν επιτρέπεται να κολυμπούν στη θάλασσα ή σε πισίνα καθώς νομίζουν πως μπορεί να γίνουν πιο έντονα τα συμπτώματα που ήδη βιώνουν. Οι ιατροί ωστόσο, τονίζουν πως το κολύμπι ως άσκηση έτσι κι αλλιώς ωφελεί το σώμα με αμέτρητους τρόπους. Είναι γνωστό πως το κολύμπι βελτιώνει τη ροή του αίματος και το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση αλλά και τονώνει την ψυχολογία μέσω της έκκρισης ενδορφινών, εκτός του ότι γυμνάζει μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος ευχάριστα και αποτελεσματικά. Ισχύουν αυτά τα οφέλη και για όλους όσοι πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια;

Φυσικά! Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι επώδυνες και να συνοδεύονται από ποικίλα συμπτώματα, όπως είναι ο κνησμός, αλλά το κολύμπι, ακριβώς επειδή βελτιώνει αισθητά την κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού συστήνεται έντονα στους ασθενείς από τους ειδικούς. Η κίνηση του σώματος εν γένει, με περπάτημα, αερόβια άσκηση, ή και γιόγκα, θεωρείται πολύ ευεργετική για τους ασθενείς με αιμορροΐδες. Το κολύμπι δε, που συνδυάζεται συχνά με χαλάρωση, παρέα και διασκέδαση, μπορεί να αντικαταστήσει κάθε άλλο είδος εκγύμνασης, αποτελώντας την ιδανικότερη άσκηση για τους πάσχοντες.

Γιατί συστήνεται το κολύμπι στους ασθενείς

Οι ασθενείς που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια καλό είναι να επιλέγουν το κολύμπι στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους και της γυμναστικής. Η κολύμβηση τονώνει τους μυς και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που επιτρέπει στην ορθοπρωκτική περιοχή του σώματος να «αποσυμφορηθεί».

Οι αιμορροΐδες, που δεν είναι τίποτα άλλο ουσιαστικά από πρησμένες φλέβες με κακή κυκλοφορία του αίματος, ευεργετώνται από το κολύμπι καθώς όσο ο ασθενής κολυμπάει, μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλες τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα αγγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ορθοπρωκτικής περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων.

Επιπλέον, το θαλασσινό νερό θεωρείται εν γένει καταπραϋντικό -η υδροθεραπεία για παράδειγμα, αξιοποιείται για τη βελτίωση διαφόρων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και διαταραχές της ορθοπρωκτικής περιοχής. Το θαλασσινό νερό που είναι δροσερό (σε σχέση με τη θερμοκρασία στην ξηρά) καταφέρνει να μειώνει το οίδημα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς και προάγει την επούλωση των αιμορροΐδων, καθώς το αλάτι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό αντισηπτικό και απολυμαντικό.

Ισχύει όμως, το ίδιο και για το κολύμπι σε πισίνα; «Εξαρτάται» απαντούν οι ειδικοί. Εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν το νερό της πισίνας χλωριώνεται επαρκώς τότε και οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το κολύμπι. Όταν στην πισία τηρούνται με αυστηρότητα τα πρωτόκολλα και η αραίωση του χλωρίου είναι μεγάλη, τότε ο ασθενής δεν βιώνει αίσθηση καύσου, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Αν όμως συμβαίνει ο ασθενής να διανύει μια περίοδο που η αιμορροϊδοπάθεια βρίσκεται σε οξεία κατάσταση, τότε προτείνεται να αποφύγει το κολύμπι σε πισίνα.