Σα. Απρ 27th, 2024

Η γέφυρα της Ευφροσύνης – Μία ξεχασμένη Ενετική γέφυρα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η υδατογέφυρα του Ράχιανι στον Άσσο Κορινθίας με τις παράξενες ιστορίες – Συγκεντρώνει και σήμερα το ενδιαφέρον επισκεπτών της περιοχής

Η γέφυρα αυτή, που λειτουργούσε ως υδραγωγείο, κτίστηκε κατά τη Β’ Ενετοκρατία (1687-1715), σε μια περίοδο με έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ασσος, περίπου 12 χλμ. από την πόλη της Κορίνθου, πάνω στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών. Γεφυρώνει το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό Κόλπο. 

Πρόκειται για μια λίθινη πολύτοξη γέφυρα υδραγωγείου, μεγάλων διαστάσεων, που αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα. Η κατασκευή της χαρακτηρίζεται καλή. Εχει ύψος περίπου 8,50 μέτρα, μήκος 27 μέτρα και πλάτος υδραύλακα 2 μέτρα. Στο πρώτο διάζωμα η υδατογέφυρα αποτελείται από ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο που βαίνει σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία τοποθετούνται σε απόσταση από την όχθη και μέσα στην κοίτη του χειμάρρου. 

Όπως πολλά αξιοθέατα, χωριά και τοποθεσίες στην Ελλάδα, η γέφυρα της Ευφροσύνης έχει τους δικούς της θρύλους να τη συνοδεύουν. Ένας από αυτούς τους θρύλους αναφέρεται στο όνομά της. Λέγεται λοιπόν ότι η γέφυρα λέγεται έτσι καθώς σύμφωνα με το θρύλο κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτήν. Αυτή είναι μια από τις γέφυρες της Πελοποννήσου που μας έχουν προκαλέσει εντύπωση. Σε αυτή την κατηγορία έχουμε κατατάξει επίσης και την ελληνική γέφυρα με το χαρακτηριστικό της που την κάνει να ξεχωρίζει μαζί με άλλες παγκοσμίως.