Δε. Μάι 6th, 2024

Η Τροία ιδρύθηκε 600 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε! (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε ως τώρα για την Τροία φέρνουν αρχαιολογικά ευρήματα στο Τσανάκαλε της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Ρουστέν Ασλάν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Mart University, ο οποίος ασχολείται με τις ανασκαφές στο Τσανάκαλε, η Τροία καταστράφηκε και επανιδρύθηκε πολλές φορές εξαιτίας πολέμων, σεισμών και πυρκαγιών. ​

Συνολικά έχουν ανακαλυφθεί περίπου 10 «στρώματα» και κάθε μία από αυτές τις φάσεις της πόλης έχουν ονομαστεί από Τροία I έως Τροία XI.

Η σκαπάνη όμως έφερε στο φως και μια νέα φάση η οποία ονομάστηκε πλέον «Τροία Ο».

Ο Ασλάν είπε στην εφημερίδα Daily Sabah ότι βρέθηκαν κεραμικά, ίχνη από φωτιές και ξύλινες κατασκευές που ουσιαστικά υποδεικνύουν ότι η ιστορία της πόλης άρχισε περίπου το 3.500 πΧ ενώ έως τώρα όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκαν στις περιόδους μεταξύ 3.000 πΧ και 1300 π.Χ από την αρχαία ελληνική περίοδο έως και τα χρόνια του Βυζαντίου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν μάλιστα είχε ανακηρύξει το 2018 ως «έτος Τροίας» με αφορμή την 20η επέτειο από την αναγνώριση της πόλης ως μνημείου της UNESCO.

Η Τροία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ελκυστικά για τους τουρίστες αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο. Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή έγιναν από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν το 1870.

Πηγή: offsite.com.cy