Σα. Απρ 27th, 2024

Κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες του Πάσχα-Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες της Μεγάλης εβδομάδας και του Πάσχα σε όλες τις εκκλησίες, με απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Η κατανυκτική τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο δεν θα έχει την λαμπρότητα των προηγούμενων ετών.

Ο Ελληνορθόδοξος πατριάρχης θα τελέσει το τελετουργικό της αφής στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στο Ναό της Αναστάσεως τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Στρατιωτικό αεροσκάφος που θα επιβαίνουν ο έξαρχος του παναγίου Τάφου, ένας συνοδός του και εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ βρίσκεται και αυτό σε «καραντίνα», γι’ αυτό κανένας δεν θα εξέλθει από το αεροσκάφος.

Το Ανέσπερο Φως  θα μεταφερθεί από τα Ιεροσόλυμα στο αεροδρόμιο με ειδικό απεσταλμένο του πατριαρχείου συνοδεία της ισραηλινής αστυνομίας. Το ελληνικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει από το Ισραήλ αμέσως για την Ελλάδα.

«Όχι» του ΣτΕ για πάγωμα της απαγόρευσης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τα αιτήματα πολιτών και Σωματείων που ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανοίξουν πανελλαδικά οι εκκλησίες για τους πιστούς, για να μπορούν να παρακολουθούν λειτουργίες.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούσαν να «παγώσει» η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύθηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ