Πα. Απρ 26th, 2024

ΚΙΝΑΛ: «Επίκαιρη Ερώτηση Για Μέτρα Στήριξης Ελαιολάδου & Ελαιοπαραγωγών»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χθες ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση μας για τα αναγκαία μέτρα στήριξης του ελαιολάδου και των ελαιοπαραγωγών. Ερωτήσεις με το ίδιο περιεχόμενο κατέθεσαν δύο ακόμη Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Πουλάς από την Αργολίδα και ο Μιχάλης Κατρίνης από την Ηλεία και ζητήσαμε να συζητηθούν όλες μαζί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά η ερώτηση :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

Θέμα «Μέτρα στήριξης του ελαιολάδου και των ελαιοπαραγωγών».   

Αποκορύφωμα της κατρακύλας του Ελληνικού ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια, είναι η φετινή τραγική κατάσταση την οποία συνθέτουν τρεις (3) παράγοντες:

  • Μείωση της παραγωγής λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Υποβάθμιση της ποιότητας ελαιολάδου για ορισμένες ποσότητες για τους ίδιους λόγους
  • Εξευτελιστικές τιμές ακόμη και για τις ποσότητες που είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Οι αιτίες για τα παραπάνω είναι:

  1. Η μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων ελαιολάδου που μπορούν  να  εισάγονται αδασμολόγητες στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες, την οποία συνυπέγραψαν και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Οι εναρμονισμένες πρακτικές σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης
  3. Οι ελληνοποιήσεις ελαιολάδου τόσο των τρίτων χωρών όσο και χωρών της Ε.Ε με σκοπό την εξαγωγή στις ΗΠΑ ως Ελληνικού Ελαιόλαδου λόγω της μη επιβολής δασμών.

Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο χρόνο με το χρόνο απαξιώνονται και απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου και των ελαιοπαραγωγών.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

  1. Τι έχετε συγκριμένα πράξει  για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των προηγούμενων ετών και τι θα πράξετε για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που φέτος επλήγησαν επιπλέον από τα ακραία καιρικά φαινόμενα;
  2. Ποιες είναι οι ενέργειες σας για την αντιμετώπιση των εναρμονισμένων πρακτικών και των ελληνοποιήσεων που επιδεινώνουν την κατάσταση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου