Κυ. Απρ 28th, 2024

Κωνσταντίνος Σούκουλης: “Έφυγε” από τη ζωή ο διακεκριμένος Κορίνθιος ερευνητής και ακαδημαϊκός

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο κορυφαίος επιστήμονας Κωνσταντίνος Σούκουλης από τον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας.

Το 2005 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος επιστήμονας.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Πουλη για το θάνατο του Κωνσταντίνου Σούκουλη

Θα σας γνωρίσω σήμερα έναν σημαντικό Κορίνθιο και από τους σημαντικότερους επιστήμονες – φυσικούς – στον κόσμο. Πρωτοπόρος στην έρευνα των μετα-υλικών, φέρνοντας μεγάλη επανάσταση στην νανοτεχνολογία. 

Ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες παγκοσμίως, ο οποίος συνέβαλε ερευνητικά στην ανακάλυψη του αόρατου μανδύα, είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητής στην Αμερική,.

Ο Κώστας Σούκουλης γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1951 στον Άγιο Ιωάννη Κορίνθου.

Ήταν διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Επίσης, συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (2001-2011) και είναι συνεργαζόμενος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) Ελλάδας από το 1984. Έρευνα του 2014 από την Thomson Reuters τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες ανά τον κόσμο με την μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις του κλάδου τους αλλά και στον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται και στην ίδια λίστα του 2015 και του 2016.

Είχε λάβει δεκάδες βραβεία. Το 2002 λαμβάνει το Senior Humboldt Research Award. Το 2005 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος επιστήμονας. Είχε λάβει το βραβείο “Καρτέσιος” από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη τεχνητών μεταϋλικών. Το 2013 βραβεύτηκε με το APS James C. McGroddy Prize για την ανακάλυψη μεταϋλικών. Το 2014 έλαβε το Max Born Award. Το 2015 έλαβε το Μετάλλιο Rolf Landauer. Είχε εκδόσει περισσότερες από 350 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Βραβεύσεις

• Συνεργάτης της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικών (APS), της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικών (OSA) και του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

• Κάτοχος του Βραβείου Έρευνας Χούμπολτ (2002) και ο πρώτος κάτοχος της τιμητικής έδρας Φυσικής “Frances M. Craig” του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα (2007).

• Μοιράστηκε το Βραβείο Ντεκάρτ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Τζον Πέντρι, Ντέιβιντ Σμιθ, Εκμέλ Οζμπάι και Βέγκενερ το 2005, για τη συνεισφορά του στα μετα-υλικά.

• Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βρίγιε στις Βρυξέλλες (2011).

• Σούκουλης, Πέντρυ και Σμιθ είναι κάτοικοι του Βραβείου APS James C. McGroddy Prize του 2013 για την «ανακάλυψη των μετα-υλικών».

• Κάτοχος του Βραβείου Μαξ Μπορν 2014 από την Αμερικανική Εταιρεία Οπτικών.

• Το 2014 και το 2015 εξελέγη στους καλύτερους ερευνητές από το Reuters.

• Κάτοχος του Μεταλλίου Rolf Landauer της Διεθνούς Εταιρείας ETOPIM (2015).

Διαβάστε μια σημαντική του συνέντευξη στο https://physicsgg.me