Σα. Απρ 27th, 2024

Λίβανος: Νεκρός αστυνομικός από τις άγριες συμπλοκές – Πρόωρες εκλογές πρότεινε ο πρωθυπουργός

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μετά την φονική έκρηξη, για την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν τις αρχές.

Ο Λίβανος, που ήδη διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990, αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες, πολιτικές και οικονομικές, μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό, που ισοπέδωσε κυριότερο το λιμάνι της χώρας.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ Μ. Κωνσταντινίδη 50.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο του Λιβάνου ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία καθώς κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο του κοινοβουλίου. Κι ενώ η αστυνομία είχε στραμμένη εκεί την προσοχή της, άλλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του ΥΠΕΞ, στα υπουργεία Εμπορίου, Ενέργειας και στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στις φλόγες έχουν παραδοθει τουλάχιστον δύο κυβερνητικά κτήρια.  Μάλιστα ακούστηκαν και πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. Ο Ερυθρός Σταυρός μιλά για 172 τραυματίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν και έναν νεκρό αστυνομικό. Μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη Δευτέρα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό σήμερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, ενώ έκαψαν μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν. «Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», ακούστηκε από το μεγάφωνο.

Η έφοδος των διαδηλωτών στο κτίριο του ΥΠΕΞ, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση

Group of protesters take over Lebanese foreign ministry and declared it «headquarters of the revolution» https://t.co/MR2QrBUkqh pic.twitter.com/NXDyeJDWoE

— Al Jazeera English (@AJEnglish) August 8, 2020

Σύμφωνα με τον ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου στους 172 ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις και 55 εχουν μεταφερθεί σε νοσoκομεία.

BREAKING: Lebanese Red Cross report 110 people have been wounded in protests in Central Beirut, with 32 taken to hospital.

People in Lebanon are protesting after an explosion killed at least 158 people and caused extensive damage.

More on this story: https://t.co/Vzv5hN3QuB pic.twitter.com/pQkFq8dkHB

— SkyNews (@SkyNews) August 8, 2020

Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες φωνάζοντας συνθήματα όπως “ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση,” ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν “Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι.”

Κάποιοι κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό έγραφε: “Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε.”

Στις εικόνες που μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, την ώρα που η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.1 of 6  

AP
AP
AP

Πηγή: sputniknews.gr, ert.gr