Πα. Μάι 3rd, 2024

Οριστική πλέον η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος νέος φορέας

Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις που φέρνουν το κόμμα ενώπιον της οριστικής ρήξης. Το χρονικό της προαναγγελθείσας διάσπασης διαδραματίστηκε στο φόντο της ολοκλήρωσης των εργασιών της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Στέφανος Κασελάκης κάλεσε σε έντονο ύφος τα στελέχη που αποχώρησαν να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες που πήραν στην πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ζήτησε και από τον ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου που έχει ανακοινώσει ανεξαρτητοποίηση.

Ο ευρωβουλευτής απάντησε νωρίτερα ότι έχει ψηφιστεί από 200.000 ανθρώπους, τηρώντας τη δέσμευση του. Έτσι, αρνείται να παραδώσει την έδρα του και δηλώνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς ενδιάμεσα όργανα και καταστατικά.

Δεν παραδίδουν τις έδρες τους ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ούτε και η Πέτη Πέρκα, ενώ θα ανακοινώσουν και την ανεξαρτητοποίησή τους. «Δεν πρόκειται να παραδώσω την έδρα μου. Έχω νωπή λαϊκή εντολή από τους ψηφοφόρους της εκλογικής μου Περιφέρειας. Κι αυτοί με ψήφισαν ως μέλος ενός ριζοσπατικού αριστερού κόμματος κι όχι ενός κόμματος όπως αυτό των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ» δήλωσε η κα Πέρκα στον ΑΝΤ1.

Την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με έντονη κριτική κατά Κασσελάκη ανακοίνωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας. «Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία» ανέφερε σε δήλωσή του.

Με ένα σκληρό κείμενο η ομάδα των στελεχών που βρίσκεται κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου άσκησε σκληρή κριτική στον πρόδρο του κόμματος. Δεν αποχωρούν, σκληραίνουν όμως τη στάση τους. Η παρουσία του Στέφανου Κασελάκη στην Κεντρική Επιτροπή ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, έχουν αναφέρει και προσθέτουν ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Το κείμενο έχουν υπογράψει 11 πρόσωπα, μεταξύ αυτών οι Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης. «Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά» ανέφεραν.

Ο Στέφανος Κασελάκης, πάντως, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ζήτησε από όλα τα στελέχη τα οποία βρίσκονται και θα βρίσκονται στο κόμμα να εργαστούν για αυτή την επόμενη ημέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έστειλε το μήνυμα ότι μετά τις εξελίξεις αυτές αρχίζει η ενότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μιλάμε πλέον για την επόμενη μέρα, που είναι δύσκολη και σκληρή, χωρίς χαρά κα πανηγυρισμούς. Έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμωμένο από πείσμα, ζήλο και θέληση. Να κοιτάξει σε αυτό που είναι προσηλωμένος ένας Αριστερός και προεδρικός άνθρωπος. Δεν έχει την πολυτέλεια ο κόσμος να παρακολουθεί όλα αυτά που γίνονται και λέγονται, θέλει προτάσεις και λύσεις», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη στο Mega. «Η κριτική που άσκησαν, ξεπέρασε κάθε επίπεδο ανοχής. Δεν λέγονται αυτά τα πράγματα. Δύο μήνες τώρα πάρα πολλά λόγια και φαιά ουσία από σεβαστά στελέχη, οι λέξεις που βγήκαν είχαν σκοπό να πληγώσουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και να απομακρύνουν τον κόσμο» σημείωσε.

Νωρίτερα κόντρα μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου προκάλεσε μια τηλεφωνική επικοινωνία που δεν πραγματοποιήθηκε.

«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του» ανέφεραν κύκλοι της Εφης Αχτσιόγλου. «Δε χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο» απάντησαν από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα, το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Action24, έκανε λόγο για δημιουργία ενός πολιτικού «χώρου ή τόπου συνάντησης» που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. «Μπορεί να μην είναι κόμμα, μπορεί να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντησης. Οι Ιταλοί θα το αποκαλούσαν “πράγμα”» τόνισε. «Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει» ανέφερε στη συνέχεια ενώ είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη καθώς έχει πάει πολύ προς τα δεξιά.

www.ertnews.gr