Κυ. Απρ 28th, 2024

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε ηλικία 78 ετών πέθανε την Πέμπτη (27/7) ο σπουδαίος ποιητής και μεταφραστής Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν ο δημιουργός μιας μακράς αφήγησης σε ελεύθερο στίχο με τον τίτλο με τίτλο «Σύσσημον ή Τα κεφάλαια» και κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στους ποιητικούς και λογοτεχνικούς κύκλους.

Την είδηση του θανάτου του, κοινοποίησαν οι Εκδόσεις Ίνδικτος στη σελίδα που διατηρούν στο facebook: «Πριν λίγο αναχώρησε ο Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος. Στενός φίλος και συνεργάτης της Ινδίκτου σχεδόν από την ίδρυση της. Η απώλεια είναι μεγάλη.»

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 στα Εξάρχεια και ζούσε στην Αθήνα. Η μητέρα του ήταν Μικρασιάτισσα και ο πατέρας του Μωραΐτης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Εκηβόλος» μαζί με τον Βασίλη Διοσκουρίδη και την Τζούλια Τσακίρη (τους πρωτεργάτες του) και συνεργάστηκε στη συντακτική επιτροπή του σχεδόν σε όλες τις φάσεις της κυκλοφορίας του.

Παράλληλα με τη συγγραφική του ενασχόληση καταπιάστηκε και με τη μετάφραση, συγκεκριμένα του αρχαίου δράματος. Η Αντιγόνη, που παίχτηκε στην Επίδαυρο το 2007 σε σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή και ο Οιδίποδας στηρίχθηκαν στη δική του μετάφραση.