Σα. Απρ 27th, 2024

Παγώνα Ι. Μαρκέλλου: Καρκίνος του Μαστού -Η σωστή ενημέρωση και πρόληψη σώζει ζωές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και μάλιστα η 25η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Το ποσοστό εμφάνισής του είναι 12%, που σημαίνει ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, όταν υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, η συχνότητα ίασης φτάνει το 97%!

Επομένως είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη σε ειδικό μαστολόγο – χειρουργό μαστού. Ο μαστολόγος ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό κάθε γυναίκας και με βάση την κλινική εξέταση (ψηλάφηση) του μαστού, δίνει εξατομικευμένες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να διενεργείται η πρόληψη.

Σε γενικές γραμμές συστήνεται, με βάση τις τωρινές διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η αυτοψηλάφηση (ψηλάφηση από τη γυναίκα) μία φορά το μήνα, η ψηλάφηση από τον ειδικό μαστολόγο μία φορά το χρόνο καθώς και η διενέργεια μαστογραφίας κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών. Ο υπέρηχος μαστού έχει ένδειξη σε μερικές γυναίκες ως συμπληρωματική εξέταση. Σε γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τις εξετάσεις και τη συχνότητά τους.

Η σωστή ενημέρωση και πρόληψη σώζει ζωές!

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Παγώνα Ι. Μαρκέλλου

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος

τ. Αναπληρώτρια Διευθύντρια

Κέντρου Μαστού Σεν Γκάλεν Ελβετίας

Ιατρείο: Κολοκοτρώνη 44, 20131 Κόρινθος

τηλ.: 2741024555, 6988044044