Σα. Απρ 27th, 2024

Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων έως τις 19 Ιανουαρίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη σημερινή (4/1) συνεδρίασή της αποφάσισε να προτείνει στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, την παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως τις 19.01.2024, διεκδικώντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του δικηγορικού κλάδου.

Ακόμη, η ολομέλεια αποφάσισε την αναστολή της αποχής όσον αφορά τις δίκες νομικής βοήθειας, αυτοδιοικητικές, σωματείων κλπ. για τις οποίες είχε αποφασιστεί αποχή έως τις 5 Ιανουαρίου.

Η απόφαση-πρόταση της ολομέλειας θα τεθεί στην κρίση των διοικήσεων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίες και θα αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν ή όχι την απόφαση της ολομέλειας. Ακόμη, η ολομέλεια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αποφάσισε ότι «παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις».Επίσης, η ολομέλεια εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση οποιουδήποτε εφετείου ή πρωτοδικείου της χώρας, ενώ θεωρεί ότι σε σωστή κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και την άμεση σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων.