Κυ. Μάι 5th, 2024

Πλήρωση 1.468 θέσεων στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Επιστημονικό προσωπικό κυρίως θα είναι οι νέες προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω ΑΣΕΠ, το επόμενο χρονικό διάστημα. Εως μεθαύριο, Πέμπτη, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους οι υποψήφιοι για την πλήρωση 1.468 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το σύνολο των θέσεων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών (έπειτα από σχετικά αιτήματα των δήμων) οι 1.123 αφορούν υποψηφίους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι 304 τεχνολογικής και μόνο 39 θέσεις αφορούν υποψηφίους δευτεροβάθμιας και 2 υποχρεωτικής. Σημειώνεται ότι ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον προηγούμενο Οκτώβριο είχε δεσμευθεί ότι έως τον Μάρτιο 2022 «οι νέοι υπάλληλοι θα έχουν κάτσει στις θέσεις τους». Πηγές της αυτοδιοίκησης όμως τονίζουν ότι «αν έχουμε τους νέους υπαλλήλους έως τον Μάιο, θα είναι έτσι και αλλιώς ένας άθλος για τα δεδομένα λειτουργίας του ΑΣΕΠ».

Οι δήμοι δεν έχουν προσλάβει νέο προσωπικό από το 2019 με βάση συγκεκριμένα αιτήματα, αλλά μέσω της λεγόμενης 3Κ της προκήρυξης του ΑΣΕΠ του 2020, που αφορούσε σε μεγάλο βαθμό παλαιούς συμβασιούχους, προσέλαβαν εργατικό κυρίως προσωπικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου, «οι δήμοι χρειάζονται κυρίως επιστημονικό προσωπικό», καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα και να εκτελέσουν έργα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την προκήρυξη αναζητούνται πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος, ιατροί, κτηνίατροι, γεωπόνοι. Πολλές από τις θέσεις βρίσκονται στα νησιά, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερη μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας.

Την ίδια στιγμή, από τις αρχές του έτους έως και τον Μάιο έχει ανοίξει ο νέος κύκλος κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Ο πρώτος κύκλος κινητικότητας για το έτος 2022 σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής του ετήσιου κύκλου στελέχωσης για το τρέχον έτος. Ο δεύτερος κύκλος αναμένεται –σύμφωνα με τον σχεδιασμό– να πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν κενά που δεν καλύφθηκαν μέσω των προσλήψεων.  

www.kathimerini.gr