Σα. Απρ 27th, 2024

Πρόσω ολοταχώς σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο για την τουρκική παραβατικότητα (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Η ελληνική διπλωματική αντίδραση εντείνεται και ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι όμορες χώρες και η διεθνής κοινότητα.

Ο Νίκος Δένδιας πετάει εκτάκτως στο Τελ Αβίβ καθώς Ελλάδα και Κύπρος στηρίχθηκαν από το Ισραήλ, στο δικαίωμα τους να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους και να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει προσωρινά την γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο άμεσα τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ελλάδα.

Αύριο με τηλεδιάσκεψη, συγκαλείται, μετά από αίτημα της χώρας μας, έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε και ο  εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, 

Πολύ σημαντική κρίνεται και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο επίσης αύριο στη Βιέννη.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς, καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, κατέστησε υπεύθυνη την Τουρκία για οτιδήποτε συμβεί καθώς εκείνη είναι που προκαλεί την κρίση και ξεκαθάρισε ότι διάλογος σε κλίμα έντασης είναι άνευ αντικειμένου.

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά εντός κυπριακής ΑΟΖ πλέει με νοτιοδυτική πορεία, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Ελληνικά πολεμικά πλοία το παρακολουθούν, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει πως η Άγκυρα θέλει με διάλογο να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται και πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ και σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει ιστορική συνάντηση των κρατών της Μεσογείου για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Πηγή: ΕΡΤ,