Σα. Μάι 4th, 2024

Πώς να ντυθείτε «έξυπνα» όταν επικρατεί πολλή ζέστη

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif
This image has an empty alt attribute; its file name is elbar.gif

Όταν το θερμόμετρο «ανεβαίνει» και «χτυπά κόκκινο», οι άνδρες προτιμούν να κάνουν «εκπτώσεις» στο στυλ τους για να ντυθούν πιο ανάλαφρα και αρκετές φορές πιο πρόχειρα. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν για να είστε και να φαίνεστε κομψοί αλλά και ανάλαφρα ντυμένοι, όπως επιβάλλει η άνοδος της θερμοκρασίας, χρησιμοποιώντας και τα φανελακια ανδρικα που έχετε στο συρτάρι σας.

Όσο κι αν ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού σάς «επιβάλλει» να φορέσετε σορτς, μπλουζάκια και σαγιονάρες, μπορείτε να μην «χαμηλώσετε τον πήχη» στις ενδυματολογικές προτιμήσεις σας. Συγκεκριμένα, η άνοδος της θερμοκρασίας και η ανάγκη για ένα πιο ανάλαφρο αλλά με στυλ ντύσιμο, μπορεί να αποτελέσει μια «χρυσή» ευκαιρία για να εμπλουτίσετε την γκαρνταρόμπα σας, αν ήδη δεν έχετε τα κατάλληλα, τόσο με κάποια ρούχα τα οποία μπορούν να μην σας ζεσταίνουν, όσο και με νέα υφάσματα, χρώματα και υφάσματα.

Συγκεκριμένα, στην επίτευξη αυτού του σκοπού θα σας βοηθήσουν 5 συμβουλές, οι οποίες αποτελούν και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα βασίσετε τις θερινές ενδυματολογικές προτιμήσεις σας, και οι οποίες είναι οι εξής:

Συμβουλή 1η

Για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη χωρίς να κάνετε «εκπτώσεις» στο στυλ σας, προτιμήστε ελαφριά ρούχα και υφάσματα. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και για τροπικά κλίματα, τα καλύτερα υφάσματα είναι ελαφριά και κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι ή λινό.

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα ύφασμα μπορεί να σας προσφέρει την απαιτούμενη δροσιά, όταν το θερμόμετρο «χτυπά κόκκινο»; Με το χέρι σας νιώστε το βάρος του και πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο πιο ελαφρύ είναι, τόσο πιο κατάλληλο είναι για το καλοκαίρι.

Επίσης, ένα ακόμη τεστ που μπορείτε να κάνετε, είναι να το κρατήσετε απέναντι σε ένα φως. Όσο περισσότερο μπορείτε να δείτε το φως μέσα από το ύφασμα, τόσο πιο κατάλληλο είναι για τις θερινές δραστηριότητες σας.

Σημειώστε ότι αν και πολλοί θεωρούν ότι τα μάλλινα δεν είναι επιλογή καλοκαιρινή, η αλήθεια διαφέρει… Το ελαφρύ 100% μαλλί μπορεί να είναι μια, εξίσου, εξαιρετική επιλογή αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση, όπως ήδη αναφέρθηκε, να είναι το μάλλινο ρούχο πολύ ελαφρύ.

Συμβουλή 2η

Επιλέξτε ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν» πολύ. Η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, μπορούν να κάνουν φρικτή την καθημερινότητα σας, ειδικά εάν ανήκετε σε αυτούς ή σε αυτές που δεν αντέχουν καθόλου τη ζέστη.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό τα ρούχα που φοράτε να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, διατηρώντας μια ικανοποιητική θερμοκρασία στο σώμα σας. Έτσι, αφενός δεν θα ιδρώσετε τόσο, αφετέρου δεν θα έρθετε σε δύσκολη θέση νιώθοντας δυσάρεστες οσμές από το σώμα σας, είτε στην εργασία σας, είτε σε μια έξοδο σας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ανάμεσα στα υφάσματα που «αναπνέουν» καλά, είναι όσα έχουν δημιουργηθεί από φυσικές ίνες. Οι φυσικές ίνες να απορροφούν την υγρασία από το δέρμα σας και της επιτρέπουν να εξατμιστεί από την εξωτερική επιφάνεια του.

Επίσης, το βαμβάκι είναι εξαιρετικά άνετο. Επιτρέπει στο σώμα σας να αναπνέει με ευκολία και απορροφά τον υπερβολικό ιδρώτα.

Συμβουλή 3η

Όταν ο ήλιος «δυναμώνει», μια ακόμη επιδίωξη σας είναι η προστασία από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του (UV). Στον στόχο αυτό, φυσικά και μπορούν να σας βοηθήσουν τα ρούχα που θα επιλέξετε να φορέσετε.

Συγκεκριμένα, όσο περισσότερο καλύπτουν το δέρμα σας, τόσο το καλύτερο. Το δεδομένο αυτό αναιρεί τον «αστικό μύθο», σύμφωνα με τον οποίο για τους καλοκαιρινούς μήνες ιδανικά είναι τα σορτς και τα μπλουζάκια.

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Προτιμήστε, ειδικά όταν οι ακτίνες του ήλιου «καίνε» υπερβολικά μακριά παντελόνια, μακρυμάνικα πουκάμισα ή μπλούζες από ελαφρύ ύφασμα, που καλύπτουν αρκετά τα χέρια σας. Μαζί με το, πάντα απαραίτητο, καπέλο, μια βόλτα την ώρα που ο ήλιος «τσουρουφλίζει», θα σας προστατεύσουν επαρκώς από τις βλαβερές ακτίνες του, ακόμη και από τυχόν μικρά ή μεγάλα εγκαύματα.

Συμβουλή 4η

Όσο και ο νους σας δεν πάει σε αυτό το δεδομένο, είναι αλήθεια ότι ο τρόπος κατασκευής ενός ρούχου είναι εξίσου σημαντικός με το είδος του υφάσματος που θε επιλέξετε για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη του καλοκαιριού, χωρίς να κάνετε «εκπτώσεις» στο ντύσιμο σας.

Τι σημαίνει αυτό; Οι ελαφριές και «αναπνεύσιμες» ιδιότητες ενός υφάσματος μπορούν να καταστούν άχρηστες εάν το ένδυμα είναι κατασκευασμένο με τρόπο που δεν τις τονίζει.

Για παράδειγμα, μια επένδυση από πολυεστέρα σε 100% ελαφρύ μάλλινο μπουφάν περιορίζει σημαντικά την αναπνοή του μαλλιού. Έτσι, το καθιστά εκ των προτέρων σαν μια μη ιδανική επιλογή για ζεστά κλίματα.

Σημειώνεται ότι τα σακάκια είναι συνήθως υπενδεδυμένα με πολυεστέρα, σατέν ή μετάξι. Συνήθως, κανένα από αυτά τα υφάσματα δεν «αναπνέει» καλά. Αντιθέτως, παγιδεύουν τη θερμότητα στο στρώμα μεταξύ του υφάσματος και της επένδυσης.

Τι να επιλέξετε; Μέσα στις ιδανικές επιλογές για τους «ζεστούς» καλοκαιρινούς μήνες είναι τα μη κεκλιμένα σακάκια ή τα σακάκια με μισή φόδρα.

Σημαντικό «tip» είναι το εξής: Μπορείτε να περιορίσετε τον όγκο του σακακιού σας, επιλέγοντας ένα σακάκι χωρίς εσωτερική επένδυση.

Επίσης, μια πιο χαλαρή εφαρμογή των ρούχων στο σώμα σας, βοηθά στην ιδανική κυκλοφορία του αέρα. Έτσι, για παράδειγμα, μια λύση είναι να φορέσετε ένα πουκάμισο χωρίς να εφαρμόζει απόλυτα στο σώμα σας, αλλά με τρόπο τέτοιο που να δημιουργείται απόσταση.

Συμβουλή 5η

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική συμβουλή είναι η επιλογή του χρώματος στα ρούχα σας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το φως αντιδρά στα χρώματα με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πόσο απορροφάται ή ανακλάται.

Παρά τα όσα «μυθεύματα» ακούγονται, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο φως, άρα είναι πιο ζεστά. Συγκεκριμένα, οι σκούρες αποχρώσεις του μπλε, του μοβ και του πράσινου παράγουν θερμική ενέργεια όταν εκτίθενται σε έντονο ηλιακό φως. Για παράδειγμα, το μαύρο απορροφά φυσικά περισσότερο φως που αντανακλά, με αποτέλεσμα να διατηρείται η επακόλουθη θερμότητα.

Αντιθέτως, τα ανοιχτά χρώματα στα ρούχα αντανακλούν το φως, καθιστώντας τα πιο δροσερά για φθορά το καλοκαίρι. Τα ελαφρύτερα χρώματα παράγουν λιγότερη θερμική ενέργεια υπό τις ίδιες συνθήκες ηλιακού φωτός. Για παράδειγμα, στο λευκό το φως αντανακλάται περισσότερο, με αποτέλεσμα το ρούχο να διατηρεί λιγότερη θερμότητα.

Σημειώστε, λοιπόν, ότι τα λευκά, τα μπλε μωρά, τα γκρίζα, οι κρέμες, τα κίτρινα και τα μαύρα θα σας κρατήσουν πιο δροσερούς σε σχέση με τα μαύρα, τα μπλε, ή άλλα σκούρα χρώματα.