Κυ. Μάι 5th, 2024

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Αγίου Θεράποντος, επισκόπου Κύπρου (Απολυτίκιο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Άγιος Θεράπων, τη μνήμη του οποίου τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 14 Μαΐου, γεννήθηκε στην Κύπρο τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Καταγόταν από ευγενείς και ευσεβείς γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν εν «παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να φαίνεται η αγάπη του και η αφοσίωσή του στον Χριστό. Όσο μεγάλωνε στην ηλικία τόσο εξελισσόταν και στην κατά Χριστόν αρετή, με την καθημερινή τήρηση των αγίων ευαγγελικών εντολών.

Η φήμη και η περιουσία των γονέων του δεν τον συγκινούσαν, γι’ αυτό και, όταν ἔφθασε σε κατάλληλη ἡλικία, έγινε μοναχός και αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας.

Μετά την κοίμηση του επισκόπου της περιοχής η Θεία Πρόνοια τον ανέδειξε επίσκοπο, κάτι που αποτελούσε και καθολικό αίτημα των χριστιανών της επαρχίας του.

Όμως, τον 7ο αιώνα η Κύπρος δοκιμάστηκε από τις επιδρομές Αράβων, που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν στο πέρασμά τους καθετί το χριστιανικό.

Σε μια από αυτές τις επιδρομές εισέβαλαν στο ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Θεράπων και τον κατέσφαξαν μπροστά στην Αγία Τράπεζα του ναού εν ώρα Θείας Λειτουργίας.

Τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν με το μαρτυρικό τέλος του Αγίου ανάγκασαν τους Άραβες να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι το ναό.

Δακρυσμένοι χριστιανοί έθαψαν με ευλάβεια και κατάνυξη, αλλά και τις πρέπουσες τιμές, το σεπτό λείψανο του Αγίου.

Το τίμιο λείψανο του, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες και στην συνέχεια σε ναό που έφερε το όνομα του. Σήμερα, εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μικρό εκκλησάκι-προσκύνημα, όπου αναβλύζει μύρο και πραγματοποιεί θαύματα, σ’ αυτούς που προστρέχουν σ’ αυτό με ειλικρινή πίστη.

Άγια λείψανα του Αγίου Θεράποντος φυλάσσονται στην Κοινοβιακή Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών και στον Ιερό Ναό του στην Μυτιλήνη.

Ακολουθία του Αγίου συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και επιδιορθώθηκε το 1785 μ.Χ. από τον αρχιδιάκονο Αγάπιο τον Πάριο.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Θεράπων είναι και το εξής: Όταν βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, συνάντησε μια Εβραία που έκλαιγε γοερά, καθώς πήγαινε να ενταφιάσει το νεκρό γιό της. Μόλις την είδε ο Άγιος, τη λυπήθηκε και προσευχόμενος στον Κύριο ανέστησε το νεκρό παιδί της. Ύστερα από αυτό, μάνα και γιός, αφού ευχαρίστησαν τον Θεό και τον Άγιο Θεράποντα, βαπτίστηκαν Χριστιανοί.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α´.
Ἀσκήσει μὲν τὸ πρῶτον λάμψας Ὅσιε, πάσας δαιμόνων φάλαγγας κατετρόπωσας, ἀθλήσει δὲ τὸ δεύτερον ἀριστεύσας τὰς τῶν τυράννων ἀπειλὰς κατεφρόνησας. Διὸ διπλοῦν παρὰ Θεοῦ στέφος λαβών, συγχαίρεις τῶν ἀγγέλων τοῖς χοροῖς, καὶ τρυφᾶς Θεράπων μάρτυς, σὺν τοῖς ὁσίοις καὶ ἱερομάρτυσι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, Δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, Δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.