Σα. Απρ 27th, 2024

«Σεβαράμπες»: Η κορυφαία ελληνική ταινία animation για το 2020

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πρεμιέρα στο Διεθνἠ Διαγωνισμό του 13ου Φεστιβάλ Animasyros ετοιμάζουν να κάνουν οι «Σεβαράμπες», η ελληνικής παραγωγής animation ταινία του δημιουργού Τζώρτζη Κόντου.

Οι «Σεβαράμπες», μια μικρού μήκους εξπρεσιονιστική ταινία που πραγματεύεται τη δημιουργικότητα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, έχει ήδη βραβευτεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ASIFA HELLAS, όπου απέσπασε το βραβείο «Στράτος Στασινός» για την καλύτερη επαγγελματική ταινία animation για το 2020.

Το όνομα της ταινίας προέρχεται από την ουτοπική νουβέλα του Denis Vairasse L’Histoire des Sévarambes, του 17ου αιώνα, καθώς ο δημιουργός θέλησε να στήσει τη δική του εκδοχή μια ουτοπικής χώρας με ξύλινα γλυπτά και αφηρημένα σχέδια, που αρχικά προορίζονταν για μια έκθεση τέχνης στο Los Angeles. Όπως εξηγεί ο Τζώρτζης Κόντος, η ιδέα για την παραγωγή μιας ταινίας animation προέκυψε με το διαγωνισμό μικροφίλμ της ΕΡΤ.

«Ξεκίνησα να γράφω την ιστορία για έναν χαρακτήρα που ζει μέσα σε αυτήν την δυστοπική πόλη, που χτίζεται με εξωφρενικές ταχύτητες από γιγάντια μηχανικά χέρια. Η Σεβαράμπες είναι αποστειρωμένη από φυσικό τοπίο και ιστορία και τα μικρά ανθρωποειδή είναι εργάτες των γιγάντιων χεριών. Ο Ερ ονειρεύεται έντονα, ρομαντικά τοπία, πλημμυρισμένα από φυτά και προσπαθεί να αναπαράγει τις παραστάσεις των ονείρων του, μέσω της ζωγραφικής και της μουσικής του. Στη Σεβαράμπες, όμως, απαγορεύεται κάθε καλλιτεχνική έκφραση επί ποινή θανάτου και έτσι ο Ερ συλλαμβάνεται και ξεκινάει η μικρή του Οδύσσεια».

Το σενάριο πήρε την τελική του μορφή το καλοκαίρι του 2017, όταν όλοι οι συντελεστές βρέθηκαν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν την προ-παραγωγή με τον artist και character designer Τεό Μιχαήλ, τον τεχνικό ήχου Κωστή Κόντο και την παραγωγό Φαίδρα Βόκαλη. Η παραγωγή της ταινίας ολοκληρώθηκε εν μέσω της πανδημίας, χωρίς, όμως, αυτό να την εμποδίσει να ταξιδέψει σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, Φεστιβάλ Αθηνών Νύχτες Πρεμιέρας και το 8o Animaze Montreal International Animation Festival.

Πηγή: ert.gr