Τα οφέλη της νηστείας στη διατροφή – Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος – Διατροφόλογος
ΝΗΣΤΕΙΑ…ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ;
TI ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ;
Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος – Διατροφόλογος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Η μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι πολύ σημαντική περίοδος νηστείας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η περιοδος αυτή μας προετοιμάζει για τη μεγαλύτερη γιορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα.
Η νηστεία του Πάσχα αποκλείει το κρέας, το ψάρι, το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, και τα αυγά. Κάποιοι νηστεύουν από την Καθαρα Δευτερα και κάποιοι μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η νηστεία εκτός φυσικά από θρησκευτικούς λόγους και οφέλη , έχει και πολλά διατροφικά οφέλη.
1.Αποχή από τα ζωικά και κορεσμένα (κακά) λιπαρά.
2.Αύξηση των φυτικών ινών (που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου) διότι η νηστεία βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
3.Αύξηση καλών λιπαρών (πολυακόρεστα) μιας και 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να καταναλώσουμε θαλασσινά, λίγους ξηρούς καρπούς καθημερινά και ελαιόλαδο.
4.Υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών .
Τι θα ήταν καλό να προσέξουμε κατα τη διάρκεια της νηστείας ώστε να εξασφαλίσουμε και το ασβέστιο, τον σίδηρο και βεβαίως να αποφύγουμε την πρόσληψη βάρους?
Η διατροφή στη νηστεία είναι υψηλή σε υδατάνθρακες (όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ψωμί) και λίπος (ελαιόλαδο , ξηροί καρποί και το λίπος των θαλασσινών) ενώ λόγω ότι απουσιάζει το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι φτωχή σε πρωτείνη ζωικής προέλευσης ενώ υπάρχουν κ πρωτεινες φυτ. προέλευσης (όσπρια-δημητριακά) που σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί τις καθιστούν υψηλής βιολογικής αξίας.
Εξίσου σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί θα εξασφαλίσουν τα κυριότερα ιχνοστοιχεία στον οργανισμό (Ασβέστιο και Σίδηρος).
- 1.Συνδυάστε τα όσπρια (μαγειρέψτε τα μαζί) με ρύζι ή πλιγούρι.
π.χ. φακόρυζο
- 2.Νηστίσιμες τροφές πλούσιες σε σίδηρο (όπως οι φακές και το σπανακόρυζο) συνοδέψτε τις μαζί με κάποια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι ή πορτοκάλι ή ντομάτα ή πιπεριές)
- π.χ. σπανακόρυζο με λεμόνι Ή σουπιές με σπανάκι & ντομάτα
- 3. Καταναλώστε γάλα καρύδας ή αμυγδάλου που είναι επίσης υψηλά σε ασβέστιο.
- 4. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε λίγα αμύγδαλα ημερησίως (5-10 είναι το ιδανικότερο).
- 5. Αυξήστε τα λαχανικά και πιο συγκεκριμένα το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
- 6. Αντικατατήστε το βούτυρο με ταχίνι.
- 7. Καταναλώστε τουλάχιστον 2 φρούτα με το δεκατιανό και το απογευματινό σας.
- 8. Με μέτρο η ταραμοσαλάτα γιατι εκτός από τις βιταμίνες που προσφέρει είναι πολύ υψηλή σε αλάτι.
- 9. Καταναλώστε με μέτρο το ψωμί και ποτέ μαζί με ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα
- 10. Περιορίστε τα ζυμαρικά σε 1 φορά/εβδομάδα ενώ αυξήστε τα όσπρια σε 2-3 φορές/εβδομάδα.
- 11. Καταναλώστε 2 φορές/εβδομάδα θαλασσινά αν υπάρχει δυνατότητα.
- 12.Προτιμήστε το ελαιόλαδο και μειώστε την ποσότητα κατα τη διάρκεια του μαγειρέματος των οσπρίων και των λαδερών.
- 13.Αποφύγετε τα τηγανιτά (είτε πατάτες είτε θαλασσινά).
- 14. Περιορίστε πολύ το αλκοόλ και προτιμήστε 1 ποτηράκι λευκό ή κοκκινο κρασί ημερησίως.
- 15.Προτιμήστε ενα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα υγείας καθημερινά.
- 16. Και βέβαια μην ξεχνάτε…ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ…
Η νηστεία (μονο εφοσον τηρηθεί σωστά) αποτελεί από τις ιδανικότερες διατροφικές επιλογές και πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται άμεσα με:
– Μείωση αυξημένου σωματικού βάρους.
– Μείωση υψηλών τριγλυκεριδίων.
– Μείωση υψηλής κακής και ολικής χοληστερόλης.
– Αύξηση καλής χοληστερόλης.
– Μείωση υψηλής αρτηριακής πίεσης.
– Μείωση εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.
– Μείωση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Εντούτοις, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή νεφροπάθεια καλό θα ήταν να πάρουν και τη γνώμη του προσωπικού τους ιατρού.
Όσον αφορά αυτούς που νηστεύουν ή θα νηστέψουν (συνολικά) μην ξεχνούν ότι η νηστεία γίνεται για προσωπικό όφελος για τον καθέναν ξεχωριστά και μην συνδέουν το βράδυ της Αναστάσεως με διατροφική επιβράβευση-υπέρβαση…