Τρ. Απρ 30th, 2024

Φαιοχρωμοκύττωμα και Παραγαγγλίωμα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ποια η διαφορά σε φαιοχρωμοκύττωμα και παραγαγγλίωμα;

Το  φαιοχρωμοκύττωμα  αφορά σε ένα σπάνιο νευροενδοκρινή όγκο, ο οποίος αναπτύσσεται συνήθως στο μυελό των επινεφριδίων, ενώ όταν εμφανίζεται σε κάποια θέση έξω από τα  επινεφρίδια  ονομάζεται παραγαγγλίωμα.

Τόσο το φαιοχρωμοκύττωμα όσο και το παραγαγγλίωμα αφορούν σε σπάνιους όγκους, που εμφανίζονται περίπου σε 1 – 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Στατιστικά, οι περισσότερες των περιπτώσεων του φαιοχρωμοκυττώματος και του παραγαγγλιώματος είναι καλοήθεις όγκοι και μόνον το 10% αφορούν σε κακόηθες φαιοχρωμοκύττωμα ή κακόηθες παραγαγγλίωμα.

Ποιες ορμόνες παράγει το φαιοχρωμοκύττωμα και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Ουσιαστικά, το φαιοχρωμοκύττωμα είναι υπεύθυνο για την ανεξέλεγκτη παραγωγή των ορμονών του stress, δηλαδή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, η απελευθέρωση των οποίων στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα τα παρακάτω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα:

  • Επεισόδια κεφαλαλγίας
  • Έντονη και ανεξήγητη εφίδρωση
  • Αίσθημα καρδιακών παλμών
  • Αρτηριακή υπέρταση

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, πως τα συμπτώματα που προκαλεί το φαιοχρωμοκύττωμα δεν είναι τόσο ειδικά για τη νόσο, αλλά μπορεί να οφείλονται και σε διάφορες άλλες νόσους.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η ορθή διάγνωση για το φαιοχρωμοκύττωμα αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει:

  • Τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών του στρες και των μεταβολιτών τους στο αίμα
  • Τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών του στρες και των μεταβολιτών τους στα ούρα ενός 24ωρου.
  • Τη μέτρηση των επιπέδων της χρωμογρανίνης Α στο αίμα και τα ούρα.

Η διάγνωση του φαιοχρωμοκυττώματος, λοιπόν, γίνεται με την ανεύρεση παθολογικά αυξημένων τιμών των εν λόγω ορμονών και των μεταβολιτών τους και πάντα συνδυαστικά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα της νόσου.

Τη βιοχημική διάγνωση του φαιοχρωμοκυττώματος οφείλει να ακολουθεί ο εντοπισμός του πάσχοντος επινεφρίδιο ή αντίστοιχα ο εντοπισμός του όγκου σε κάποια εξωεπινεφριδική θέση, εφόσον πρόκειται για κάποιο παραγαγγλίωμα.

Οι κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό είναι:

  • Η αξονική τομογραφία
  • Η μαγνητική τομογραφία
  • Το σπινθηρογράφημα επινεφριδίων

Ποια είναι η θεραπεία;

Όπως μας εξηγεί ο εξειδικευμένος  χειρουργός  θυρεοειδούς  και ενδοκρινών αδένων Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, η θεραπεία για το φαιοχρωμοκύττωμα και το παραγαγγλίωμα είναι αμιγώς χειρουργική και πρόκειται για την χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος επινεφριδίου, σε περίπτωση φαιοχρωμοκυττώματος ή του όγκου σε περίπτωση παραγαγγλιώματος.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τη λαπαροσκοπική μέθοδο (λαπαροσκοπική  αφαίρεση  επινεφριδίου ), με τους ασθενείς να αισθάνονται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους σε μερικές ημέρες.

Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD

Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων

www.drapostolou.gr

Email: info@drapostolou.grkonstantinos.apostolou@gmail.com

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107709910, 6940167070