Σα. Απρ 27th, 2024

Τρία έργα – παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καταπτώσεων στον Ισθμό της Κορίνθου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τρία έργα – παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καταπτώσεων στη Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία της εταιρίας «Διώρυγος Κορίνθου», στα Ίσθμια, υπό την προεδρία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά.

Tο πρώτο έργο αφορά «την μελέτη και κατασκευή παρέμβασης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που σύμφωνα με τις υλοποιημένες μελέτες ως αιτία των καταπτώσεων αναγνωρίστηκε η απώλεια των λίθινων κριπηδωμάτων που λειτουργούσαν ως αντιστήριξη και προστασία του πρανούς από την υγρασία και τη διάβρωση.»

Το έργο αυτό, σύμφωνα με την εταιρία, «αφορά σε μία ζώνη ενός χιλιομέτρου και ο προϋπολογισμός υλοποίησής του ανέρχεται στο ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.»

Προς στήριξη των παραπάνω, όπως ανακοινώθηκε, «η Διώρυγα Κορίνθου κηρύχθηκε, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να επιταχυνθούν οι ενέργειες σε θέματα μελετών και να μειωθεί ο χρόνος της διαγωνιστικής διαδικασίας.»

Το δεύτερο έργο που συζητήθηκε, σύμφωνα με την εταιρία, «ήταν η υλοποίηση μηχανισμού online παρακολούθησης των πρανών και έγκαιρης προειδοποίησης με διαβαθμίσεις, αρχικά στα 300 μέτρα που χρήζουν προσοχής, με πρόβλεψη για εφαρμογή σε όλο το μήκος της Διώρυγας, ώστε να προλαμβάνονται πιθανές καταπτώσεις.»

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο.

Το τρίτο κατά σειρά έργο που συζητήθηκε, αφορά, όπως ανακοινώθηκε, «το έργο – παρέμβαση στην ασφάλεια της περιοχής με την κατασκευή της περίφραξης της Διώρυγας, το οποίο βρίσκεται στην φάση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας Πελοποννήσου, δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων και Ανωνύμου Εταιρίας Διώρυγος Κορίνθου

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρία «στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων συζητήθηκε η πρόταση της Ανωνύμου Εταιρίας Διώρυγος Κορίνθου για την περιοχή της Ισθμίας, η οποία θα αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία της εταιρείας και θα αναδεικνύει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής.»

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλησε να καθησυχάσει και τους εργαζόμενους δηλώνοντας την πρόθεσή του για την στήριξή τους και ανανέωσε την συμφωνία για την επόμενη μηνιαία συνάντηση όλων των φορέων.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας μίλησε στο Korinthostv και στον Γιάννη Στεφανή για της εξέλιξη στην Διώρυγα Κορίνθου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχα ζητήσει από τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, να βοηθήσει το Υπουργείο Υποδομών στο θέμα των κατολισθήσεων της διώρυγας Κορίνθου.
Πράγματι, ανταποκρίθηκαν άμεσα, και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό, με αποτέλεσμα την Δευτέρα που μας πέρασε κλιμάκιο του Υπουργείο Υποδομών διενήργησε αυτοψία στην Διώρυγα όπου οι τεχνικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν  «άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη που θα χρειαστούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατομμυρίων Ευρώ.»
Για να μπορέσει όμως το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά απαιτείται  αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητα του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την ΑΕΔΙΚ το οποίο ήδη δρομολογείται.


Επίσης, λόγω των συνθηκών ζήτησα από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βασιζόμενος πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις. Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο Καθηγητής κ. Λέκκας και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος «η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών».
Σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου κ. Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο ξεκινάμε άμεσα την διαδικασία ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις μελέτες και την κατασκευή της διώρυγας Κορίνθου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη  Νίκα και τους Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας για την πορεία των δράσεων όσον αφορά την Διώρυγα Κορίνθου».