Τρ. Απρ 30th, 2024

Οι εξελίξεις μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία (live)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε συντονισμένη αλλά περιορισμένης έκτασης πυραυλική επίθεση από αέρος προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία τη νύχτα εναντίον της Συρίας, με στόχο να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες των χημικών όπλων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Χτυπήθηκαν

τρεις στόχοι, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι άλλοι δύο στην περιοχή της Χομς. Συριακές πηγές κάνουν λόγο για τον τραυματισμό τριών αμάχων. Για ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Άσαντ, έκαναν λόγο οι ΗΠΑ, η Συρία ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ σωστή και νόμιμη χαρακτήρισε την επίθεση η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και πρέπει να καταδικάζεται με τους πιo σκληρούς όρους, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Συρία έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 71 από συνολικά 103 πυραύλους τύπου κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές σε αυτές δυνάμεις. Για «επιθετική ενέργεια» που θα έχει «καταστροφική επίδραση σε όλο το σύστημα των διεθνών σχέσεων» έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη δήλωσή του μετά την επίθεση. Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν σε αυτοσυγκράτηση και ζητούν να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.

Updated: 04/14/2018 18:51Εκκληση Γκουτιέρες για αυτοσυγκράτηση ERTsocial

 

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας που ζήτησε την καταδίκη των πληγμάτων των Δυτικών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να “επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού”.

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

04/14/2018 18:21Γερμανός ΥπΕξ: Ειρήνη στη Συρία μόνο με πολιτική λύση ERTsocial

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι μονάχα μια πολιτική λύση θα φέρει τη σταθερή ειρήνη στη Συρία.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι η Γερμανία, σε συνεργασία με τη Γαλλία, θα ασκήσει πιέσεις για την έναρξη μιας προσπάθειας σε διεθνές επίπεδο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Η Γερμανία, όπως υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα και θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να πιέσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία.

 

Updated: 04/14/2018 18:58Το Συμβούλιο Ασφαλείας ERTsocial

Άρχισε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από σχετικό αίτημα της Ρωσίας.

 

 

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια “επιθετική ενέργεια” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Αυτό το σχέδιο απόφασης, έκτασης πέντε παραγράφων, που δεν έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του, επισημαίνει τη “βαθιά ανησυχία” απέναντι στην “επίθεση” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, “το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

 

Updated: 04/14/2018 18:07Η πρόταση της Ρωσίας ERTsocial

Η Ρωσία προτείνει προς ψήφιση την υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο “θα καταδικάζει της επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.”

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι το σχέδιο αυτό ψηφίσματος, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο των εννέα θετικών ψήφων από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που συγκαταλέγονται στα μόνιμα μέλη του αναφερόμενου οργάνου και συμμετείχαν στα σημερινά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, θα καταψηφίσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.

Updated: 04/14/2018 18:08Η θέση της Ρωσίας ERTsocial

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε ως απαράδεκτες και παράνομες τις ενέργειες των χωρών της Δύσης στην Συρία.

Η Ρωσία προτείνει μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα καταδικάζει “την επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.”

Updated: 04/14/2018 17:18Θετικός ο Ερντογάν ERTsocial

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε θετικά τα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά συριακών στόχων, τονίζοντας ότι η επιχείρηση βομβαρδισμού έστειλε ένα μήνυμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

“Με την σημερινή κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Συρίας, η συριακή κυβέρνηση έλαβε ένα μήνυμα, ότι οι σφαγές της δεν θα μείνουν αναπάντητες,” δήλωσε ο Ερντογάν σε υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.

 

“Οι αθώος λαός της Συρίας, θα έπρεπε να είχε προστατευτεί εδώ και πολύ καιρό,” πρόσθεσε ο Ερντογάν.

 

TRT World

 

@trtworld

Recap – Pentagon briefing on :

– Pentagon says strikes successfully hit all targets
– US does not seek conflict in Syria
– Strikes to deter use of chemical weapons
– Regime’s chemical weapons program set back for years https://trib.al/o0oODA2  pic.twitter.com/k9ur07WMrW

TRT World

 

@trtworld

 

 

: Turkish President Erdogan says the “appropriate” missile strikes against Assad regime sent a message the massacre in Douma wouldn’t be left unanswered. Erdogan, however, said the strikes should have been carried out long ago https://trib.al/ocukUgl 

Syria strikes: Latest updates

The United States, France and Britain launched military strikes in Syria in response to an alleged chemical attack in Syria’s Douma, blamed by the US and its allies on Bashar al Assad’s regime in…

trtworld.com

 

 

Updated: 04/14/2018 18:08Το ΥΠΕΞ για την επίθεση στη Συρία ERTsocial

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας στη χρήση των χημικών όπλων και την στήριξή της στις προσπάθειες εξάλειψής τους εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τονίζει ότι “η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών”.

 Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει παράλληλα ότι “στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή. Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων”.

 Τέλος προς την κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζει την ανάγκη της συμβολής όλων “άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους βαλλόμενους πληθυσμούς”.

Updated: 04/14/2018 16:55 ERTsocial

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά συριακών στόχων, ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι βομβαρδισμοί είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να μεταφέρουν ένα συνολικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και να δράσουν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά.

Οι βομβαρδισμοί πήγαν πίσω για χρόνια, το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Παράλληλα, το πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε επίσης, ότι δεν εντόπισε κάποια στρατιωτική αντίδραση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.

 

BBC News (World)

 

@BBCWorld

 

 

“It was a successful mission – what happens next depends on what the Assad regime decides to do” – @ChiefPentSpox gives update on http://bbc.in/2Hn6BSJ 

 

Updated: 04/14/2018 18:08Υπερ πολιτικής λύσης Ιορδανία και Κίνα ERTsocial

Η Ιορδανία σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε σήμερα ότι μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα στην Συρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κίνα που τάχθηκε υπερ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης, ως του μοναδικού τρόπου επίλυσης του προβλήματος στην Συρία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη μιας συνολικής, δίκαιης και αντικειμενικής έρευνας, αναφορικά με τις φερόμενες ως επιθέσεις με χημικά όπλα στην Συρία.

ert.gr