Σα. Απρ 27th, 2024

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο 4.500 ετών με εκπληκτικούς θησαυρούς (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο ταφικό σύνολο που βρέθηκε στη νεκρόπολη Σακκάρα έχουν ανακαλυφθεί αξιοσημείωτοι θησαυροί, όπως μια ταφή παιδιού της Δεύτερης Δυναστείας, ένα καλοδιατηρημένο αλαβάστρινο αγγείο της 18ης Δυναστείας και αγάλματα από τερακότα που απεικονίζουν την Ίσιδα και τον Αρποκράτη.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στη νεκρόπολη της Σακκάρα, που βρίσκεται περίπου 20 μίλια νότια του Καΐρου, καθώς αποκάλυψαν έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο λαξευμένο στο βράχο πριν από 4000 χρόνια.

Το αξιοσημείωτο εύρημα, το οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ήρθε στο φως χάρη στη συνεργασία Αιγύπτιων και Ιαπώνων αρχαιολόγων.

Ο τάφος χρονολογείται μεταξύ 2649 και 2150 π.Χ. Περιέχει πολλαπλές ταφές και αντικείμενα που καλύπτουν διαφορετικές ιστορικές περιόδους. «Προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για την ιστορία αυτής της περιοχής», δήλωσε ο Nozomu Kawai, επικεφαλής της ιαπωνικής ομάδας.

Τι ανακαλύφθηκε στον τάφο;

Χρωματιστή μάσκα που βρέθηκε σε χώρο ταφής στη Σακκάρα
Χρωματιστή μάσκα που βρέθηκε σε χώρο ταφής στη ΣακκάραΑιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
Αυτή η ταφή χρονολογείται από τη Δεύτερη Δυναστεία, πριν από περίπου 4.800 χρόνια. Δείχνει ένα άτομο σε συσπείρωση μέσα στα απομεινάρια ενός ξύλινου κιβωτίου.
Αυτή η ταφή χρονολογείται από τη Δεύτερη Δυναστεία, πριν από περίπου 4.800 χρόνια. Δείχνει ένα άτομο σε συσπείρωση μέσα στα απομεινάρια ενός ξύλινου κιβωτίου.Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων

Η διεθνής ομάδα έφερε στο φως μυριάδες θησαυρούς κατά τη διάρκεια της αποστολής της, συμπεριλαμβανομένων ταφών, αρχιτεκτονικών στοιχείων και μιας σειράς συναρπαστικών αντικειμένων.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν τα λείψανα ενός ανθρώπου που θάφτηκε μαζί με μια ζωηρόχρωμη μάσκα, καθώς και τον τόπο ταφής ενός μικρού παιδιού που χρονολογείται από τη Δεύτερη Δυναστεία (2890 – 2686 π.Χ.).

Στο εσωτερικό του τάφου, ένα φέρετρο της 18ης Δυναστείας (1550-1295 π.Χ.) αποκάλυψε ένα αξιοσημείωτα διατηρημένο αλαβάστρινο αγγείο.

Μια επιτύμβια στήλη που δημιουργήθηκε για έναν άνδρα που τον έλεγαν Ηρωίδη (αριστερά), μια σαρκοφάγος με μια μούμια μέσα (δεξιά).
Μια επιτύμβια στήλη που δημιουργήθηκε για έναν άνδρα που τον έλεγαν Ηρωίδη (αριστερά), μια σαρκοφάγος με μια μούμια μέσα (δεξιά).Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν δύο αγάλματα από τερακότα που απεικονίζουν τη θεά Ίσιδα, η οποία αρχικά σχετιζόταν με ταφικές πρακτικές, και τον Αρποκράτη, γνωστό ως Ώρο, θεός της σιωπής και των μυστικών κατά τις Πτολεμαϊκές περιόδους. Ο Ώρος ήταν γιος της Ίσιδας και του Όσιρι.

Περαιτέρω ευρήματα περιλάμβαναν μια επιτύμβια στήλη, μια λαξευτή πέτρινη πλάκα, που φέρει επιγραφή που την προσδιορίζει ως ανήκουσα σε έναν άνδρα με το όνομα «Ηρωίδης» (η οποία γράφει: «Ηρωίδης Χαίρε»), διάφορα φυλαχτά και όστρακα (κομμάτια σπασμένης κεραμικής).

Πλήθος πρόσφατων ανακαλύψεων

Η Σακκάρα είναι μια τεράστια νεκρόπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας Μέμφις. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και φιλοξενεί περισσότερες από δώδεκα πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας, καθώς και μικρότερες πυραμίδες στο Abu Sir, στο Dahshur και στο Abu Ruwaysh.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ανακοινώσει πληθώρα αρχαιολογικών ανακαλύψεων σε σημαντικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Ιανουάριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας ετήσιας ανασκαφής στη Σακκάρα – τα ευρήματα περιλάμβαναν δύο αρχαίους τάφους από την πέμπτη και έκτη δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου (περίπου 2500-2100 π.Χ.) και μια καλά διατηρημένη σαρκοφάγο.

Την ίδια περίπου εποχή, δεκάδες ταφικοί χώροι από την εποχή του Νέου Βασιλείου, που χρονολογούνται από το 1800-1600 π.Χ., βρέθηκαν κοντά στη νότια πόλη του Λούξορ, μαζί με τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.

Πηγή: euronews.gr