Κυ. Απρ 28th, 2024

Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη και αναπτυξιακός νόμος στο επίκεντρο του Υπ. Συμβουλίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκονται η  επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ.

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Στη προαγωγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του. Ακόμη, αποφασίστηκε η προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.

Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Κατά την συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου θα γίνουν εισηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τους Υπουργούς  Κώστα Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το φιλόδοξο νομοσχέδιο αφορά την απλοποίηση του περιβάλλοντος για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της ίδρυσης επιχειρήσεων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου θα γίνει εκτενής συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια. Η βασική του στόχευση είναι τριπλή: η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων, η απλοποίηση των σχέσεων κράτους – επιχειρήσεων και η στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για να σώσει τη ΔΕΗ».

Στην συνεδρίαση θα συζητηθεί, επίσης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το οποίο «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης, ενώ θα ρυθμιστούν και άλλα κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εξεταστεί και η πρόταση της κυβέρνησης για τον διοικητή της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».

Πηγή:ΕΡΤ