Κυ. Απρ 28th, 2024

Ο καρκίνος σε ηλικίες κάτω των 50 έχει αυξηθεί κατά 80%  

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μία νέα διεθνής μελέτη αποκάλυψε πως η εμφάνιση καρκίνου σε ηλικίες 14 έως 49 ετών αυξήθηκε από 1.89 εκατομμύρια περιπτώσεις το 1990 σε 3.26 εκατομμύρια το 2019. Αυτό σημαίνει πως ο καρκίνος σε ηλικίες κάτω των 50 αυξήθηκε κατά 79.1% παγκοσμίως μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με αποτέλεσμα 27.7% περισσότερους θανάτους.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 204 χώρες και περιλαμβάνουν 29 τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της στοχευμένης θεραπείας, ενώ υπογραμμίζουν πως οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να προωθήσουν έναν προληπτικό τρόπο ζωής στους νέους ο οποίος θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή, περιορισμό καπνίσματος και αλκοόλ και συμπερίληψη φυσικής άσκησης στην καθημερινότητά τους.

about:blank

Οι ερευνητές προβλέπουν πως οι περιπτώσεις πρόωρου καρκίνου θα αυξηθούν κατά 31% μέχρι το 2030 καταλήγοντας σε αύξηση 21% στις περιπτώσεις θανάτου. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για άτομα ηλικίας 40-49 ετών.

 Ο καρκίνος του μαστού έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου για ηλικίες κάτω των 50, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν ο καρκίνος στον αεραγωγό, στα πνευμόνια, στο στομάχι και στο έντερο. Ο καρκίνος του προστάτη και του ρινοφάρυγγα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης από το 1990, ενώ ο καρκίνος στο συκώτι έχει σημειώσει πτώση.

Στην περίπτωση του καρκίνου στο συκώτι, ένα μεγάλο ποσοστό προκαλείται από την ηπατίτιδα Β, για την οποία υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο ο καρκίνος στο ρινοφάρυγγα προκαλείται κυρίως από τον ιό Epstein-Barr για τον οποίο δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο. – Stephen Duffy, στατιστικολόγος του Quenn Mary University of London

Παράγοντες ρίσκου στη διατροφή (πολύ κόκκινο κρέας, λίγα φρούτα, πολύ αλάτι κλπ.), κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, είναι οι κύριες αιτίες για τους πρόωρους καρκίνους.

Η έρευνα δείχνει πως ένας μη δραστήριος τρόπος ζωής, η ρύπανση του αέρα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες κινδύνου.

Μία σημαντική πτυχή αυτής της έρευνας είναι η παγκόσμια φύση των δεδομένων. Εναλλαγές σε διαφορετικές περιοχές είναι εμφανείς, δείχνοντας πως πρέπει να καταλάβουμε τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για διαφορετικούς πληθυσμούς.

Ο καρκίνος συνεχίζει να σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους παρά τα χρόνια έρευνας, οπότε η πρόληψη είναι σημαντική. Τα στοιχεία δείχνουν πως η επιμόρφωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας είναι απαραίτητη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο BMJ Oncology.

Πηγή: unboxcholics.com