Κυ. Απρ 28th, 2024

Ραγάδα Πρωκτού: Οριστική Θεραπεία με Botox και Laser

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου αποτελεί μία μικρή ρωγμή (σκίσιμο) στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού ή πρωκτικού σωλήνα. Αποτελεί μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, όπως και μία από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν έντονο πόνο στον πρωκτό.

Οι ενήλικες μέσης ηλικίας διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ραγάδας του πρωκτού, με τη διάγνωσή της συχνά να καθυστερεί, διότι τα συμπτώματά της συχνότατα αποδίδονται σε άλλες παθήσεις του πρωκτού.

Πως σχηματίζεται; 

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως ο καθοριστικός παράγοντας σχηματισμού όσο και ανεπαρκούς επούλωσης της ραγάδας του πρωκτού είναι η ανεπαρκής παροχή αίματος στο δέρμα του πρωκτού.

Με απλά λόγια, η ραγάδα του πρωκτού αρχίζει ως ένα μικρό σκίσιμο στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού, το οποίο με την πάροδο του χρόνου εξακολουθεί να προκαλεί πόνο και απώλεια αίματος στην αφόδευση, καταλήγοντας έτσι ως μία χρόνια ραγάδα πρωκτού.

Αξίζει να τονίσουμε πως η χρόνια ραγάδα του πρωκτού δημιουργείται έως και στο 40% των ασθενών που πάσχουν από οξεία ραγάδα πρωκτού

Ποια αίτια προκαλούν τη Ραγάδα του Πρωκτού;

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο της περιοχής του πρωκτού και ως εκ τούτου προκαλείται πρωτοπαθώς.

Εντούτοις, διάφορες αιτίες αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ραγάδας του πρωκτού. Στις αιτίες αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Οι συχνές διάρροιες
  • Ο φυσιολογικός τοκετός
  • Ο πρωκτικός έρωτας

Πως θα καταλάβω ότι πάσχω από Ραγάδα στον Πρωκτό;

Η ραγάδα δακτυλίου προκαλεί κάποια συγκεκριμένα και έντονα συμπτώματα, τα οποία φυσικό είναι να θορυβούν τους ασθενείς, οι οποίοι εν συνεχεία επισκέπτονται τον ιατρό που θα θέσει και τη διάγνωση.

Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί η ραγάδα πρωκτού είναι:

  • Ο έντονος πόνος και η αίσθηση καύσου και σκισίματος στον πρωκτό κατά την αφόδευση
  • Το αίμα στα κόπρανα
  • Ο κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό

Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται κατά την αφόδευση αλλά διαρκούν και αρκετές ώρες μετά από αυτή. Αποτέλεσμα των έντονων αυτών συμπτωμάτων είναι να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ποια είναι η Θεραπεία για τη Ραγάδα Πρωκτού;

Οι μορφές θεραπείας για τη ραγάδα πρωκτού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρονιότητα της, δηλαδή εάν πρόκειται για οξεία ή για χρόνια ραγάδα του πρωκτού.

Η συντηρητική θεραπεία επιτυγχάνει την επούλωση έως και στο 50% των περιπτώσεων οξείας ραγάδας του πρωκτού. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της είναι εξαιρετικά περιορισμένη στις περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας του δακτυλίου.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τις διατροφικές αλλαγές (με στόχο την αποφυγή της δυσκοιλιότητας αλλά και της διάρροιας), τον επιμελή καθαρισμό της περιοχής μετά από κάθε κένωση, καθώς και την εφαρμογή τοπικών ειδικών φαρμακευτικών κρεμών. Παρόλα τα οφέλη τους, οι τοπικές φαρμακευτικές κρέμες δεν γίνονται καλώς ανεκτές από τους μισούς περίπου ασθενείς, εξαιτίας των παρενεργειών τους.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την οριστική θεραπεία για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ασθενείς με οξεία ραγάδα που δεν ανταποκρίθηκαν στη συντηρητική θεραπεία και τις ειδικές κρέμες.
  • Ασθενείς με χρόνια ραγάδα, εξαιτίας της συχνής μη ανταπόκρισής της στη συντηρητική θεραπεία, τις ειδικές φαρμακευτικές κρέμες και τις άλλες μορφές θεραπείας.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν το Botox και το Laser;

Η θεραπεία για τη ραγάδα πρωκτού με Botox και Laser ήρθε να καλύψει το κενό ανάμεσα στη συντηρητική θεραπεία και το παραδοσιακό χειρουργείο, στο οποίο υπήρχε πάντοτε ο κίνδυνος πρόκλησης ακράτειας των κοπράνων.

Το Botox αποτελεί μία μορφή θεραπείας που πραγματοποιείται στο ιατρείο, και με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται προσέλευση και νοσηλεία του ασθενούς σε κάποια κλινική. Η τοξίνη του Botox εγχέεται με μία πολύ λεπτή βελόνα στον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, πέριξ της ραγάδας καθώς και σε άλλα σημεία. Το αποτέλεσμα της έγχυσης του Botox είναι η ελάττωση της τονικότητας του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, με αποτέλεσμα την ταχύτατη επούλωση της ραγάδας του πρωκτού.

Το Botox, εντούτοις, έχει ένδειξη εφαρμογής του κυρίως στους ασθενείς με οξεία ραγάδα πρωκτού, καθώς η αποτελεσματικότητά του περιορίζεται σημαντικά στις περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας του πρωκτού.

Η θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού με Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού. Το Laser διοχετεύει ενέργεια κατά απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο, η οποία καυτηριάζει τη ραγάδα του πρωκτού, με αποτέλεσμα την πλήρη επούλωση της ραγάδας και την αποφυγή του ενδεχομένου ακράτειας που συνοδεύει το παραδοσιακό χειρουργείο.

Επιπρόσθετα, η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με Laser μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ως μοναδική μορφή θεραπείας είτε ως δεύτερη γραμμή θεραπείας, στους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στα συντηρητικά θεραπευτικά μέτρα.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να τονίσουμε πως καθοριστικός παράγοντας της επιτυχούς θεραπείας της ραγάδας του πρωκτού είναι η θεραπευτική αντιμετώπισή της από κάποιον γενικό χειρουργό με εμπειρία στις νεότερες θεραπείες για τη ραγάδα του πρωκτού.

Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD

Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων

www.drapostolou.gr

Email: info@drapostolou.grkonstantinos.apostolou@gmail.com

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107709910, 6940167070