Πα. Απρ 26th, 2024

Σύσταση προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόππουλο αποφάσισε η Βουλή

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Ναι» από τη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
Η πρόταση της ΝΔ υπερψηφίσθηκε τα ξημερώματα με 173 «υπέρ« και 83 «κατά«.
Στην μυστική ψηφοφορία δεν συμμετείχαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Στην αρχική καταμέτρηση το αποτέλεσμα ήταν το εξής: για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 172 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 84 βουλευτές, σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 256 έγκυρα ψηφοδέλτια, 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει κάποιο λάθος και απαιτήθηκε νέα καταμέτρηση. Σε αυτή το αποτέλεσμα ήταν το εξής: για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (αντί 172 όπως είχε ανακοινωθεί), «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών.

Στην μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη υπήρξαν συνολικά οκτώ διαρροές. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ που ταξιδεύει στο εξωτερικό, ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους υγείας, όπως κι ο Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Τζάκρη που βρίσκονται στο εξωτερικό. Και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή πρόθεσης ψήφου (δεν προσμετράται) δήλωσαν πως εάν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν την πρόταση της ΝΔ.

Η επιτροπή συγκροτείται για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες, είπε ο κ.Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία.

Για «δειλό ρεβανσισμό» και για «συνειδητή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο  Αλέξης Τσίπρας.
Επισήμανε ότι η συμμετοχή σε προανακριτική, θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ «μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω της κρίσης, να τον αναγκάζετε να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του».

Αντικοινοβουλευτισμό, ψεύδη και αθεράπευτο θράσος καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και υψηλά βρίσκονται, ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει τη βολική ατζέντα της σκανδαλολογίας.
Για φυγομαχία και δειλία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Για κοκορομαχίες μίλησε ο επικεφαλης του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.