Πα. Απρ 26th, 2024

«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σήμερα, Τρίτη 29 Οκτωβρίου, με την παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης κλείνει η δεύτερη περιοδεία αυτού του θεατρικού εγχειρήματος που παρουσιάζει το σπουδαίο αυτό έργο στην αγγλική γλώσσα, σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η περιοδεία της παράστασης τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και την υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη Ουάσινγκτον και το γενικό προξενείο στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αποκαλύψει τον θεραπευτικό, εξομολογητικό χαρακτήρα και τον συγκλονιστικό λόγο του Βιζυηνού στο κοινό των ΗΠΑ. Έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο της επικοινωνίας, αποδίδοντας πλέον το κείμενο του Βιζυηνού στα αγγλικά, η παράσταση στοχεύει να συνδέσει στενά το κοινό με μια σύγχρονη ελληνική πολιτιστική πρόταση, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα πομπό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, όπως επισημαίνει η ΓΓΑΕ.

«Το αμάρτημα της μητρός μου» είναι το πρώτο μιας σειράς διηγημάτων τα οποία ο Γεώργιος Βιζυηνός δημοσίευσε από το 1883 έως το 1895. Στη διάρκεια της σύντομης ζωής του (πέθανε έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο, 47 μόλις χρόνων), ο κοσμοπολίτης, συγγραφέας  έγραψε ιστορίες που στο επίκεντρό τους έχουν τον άνθρωπο, τα πάθη και τις εσωτερικές του συγκρούσεις, ιστορίες που τον καθιέρωσαν ως θεμελιωτή του ελληνικού διηγήματος.

Τα διηγήματα του Βιζυηνού, με τη θεματική πρωτοτυπία τους, με τα οξυδερκή σχόλια του συγγραφέα ως προς τις πράξεις των ηρώων του και με τα αριστοτεχνικά αφηγηματικά τους μέσα, έχουν κατατάξει δικαίως τον συγγραφέα όχι μόνο στους κορυφαίους της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και στους σημαντικούς δημιουργούς της εποχής του στην Ευρώπη.

«Το αμάρτημα της μητρός μου»  πριν από το Κολούμπια, παρουσιάστηκε σε άλλα σημαντικά αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Παν/μιο Όστιν του Τέξας, και το Παν/μιο Τζορτζτάουν.

Πηγή: webradio.ert.gr