Η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου βρίσκεται στα σταφύλια
Ο λόγος για τη ρεσβερατρόλη, μια βιοενεργή ουσία που έχει επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Ρεσβερατρόλη & πρωτεΐνη p53
Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη αναχαιτίζει τη δράση της πρωτεΐνης p53, οι μεταλλάξεις της οποίας απαντώνται σε ποσοστό πάνω από 50% των καρκινικών όγκων.
Συγκεκριμένα, μέσα από τα πειράματά τους στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα οι ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η ρεσβερατρόλη αποτρέπει την επικίνδυνη συσσώρευση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης και ταυτόχρονα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση (μετάσταση) των καρκινικών κυττάρων.
Τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε μεταλλαγμένες και μη μορφές της πρωτεΐνης p53 έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό επικίνδυνων συμπλεγμάτων των μεταλλαγμένων μορφών της p53 τόσο σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού όσο και σε καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα. Επίσης,«η ρεσβερατρόλη περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων» αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντανιέλι Φεράς ντα Κόστα από το Ινστιτούτο Ιατρικής Βιοχημείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Πού βρίσκεται η ρεσβερατρόλη
Αν και οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν στη μελέτη τους σε ποιο βαθμό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου η πρόσληψη ρεσβερατρόλης μέσω της διατροφής, η κατανάλωση των προϊόντων που την περιέχουν προσφέρει δίχως αμφιβολία σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
1. Κόκκινα σταφύλια:
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα τους, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το μαγγάνιο, το κάλιο και οι βιταμίνες Κ, C και Β1.
2. Φιστικοβούτυρο:
Παρέχει σημαντική ποσότητα ρεσβερατρόλης, καθώς και μια καλή δόση πρωτεϊνών, μαγγανίου και νιασίνης (βιταμίνη Β3).
3. Μαύρη σοκολάτα:
Η μαύρη σοκολάτα συνδυάζει μοναδικά πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και μετάλλων, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς είναι η πιο υγιεινή.
4. Μύρτιλα:
Παρέχουν ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Κ και μαγγάνιο.