Πα. Απρ 26th, 2024

”This is a WOman’s world” – Οι γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της ανθρωπότητας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Από τότε που ο James Brown τραγούδησε το περίφημο “It’s a man’s man’s world”, εξυμνώντας την κάθε γυναίκα στον πλανήτη, γυναικείες προσωπικότητες όλου του κόσμου έχουν επιβεβαιώσει τους στίχους του. Σπουδαίες προσωπικότητες -πρώτα απ’ όλα- ανθρώπων, που κατόρθωσαν να πετύχουν ο καθένας στο τομέα του και, υστέρα, προσωπικότητες γυναικών που απέδειξαν ότι είναι εξίσου ικανές με το ανδρικό φύλο στο να πετύχουν.

Πολυάριθμες γυναίκες είναι άξιες αναφοράς για το αντίκτυπο του έργου τους σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στο παρακάτω κείμενο συγκαταλέγονται 11 γυναίκες, μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής, που βοήθησαν τον κόσμο να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

1. Μαρί Κιουρί (1867-1934)

γυναίκα
πηγή εικόνας: nobbot

Πολωνή επιστήμων γνώστη και ως «Μαντάμ Κιουρί». Είναι η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του πανεπιστήμιου της Σορβόννης. Είναι επίσης, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβεία Νόμπελ Φυσικής (1903) και Χημείας (1911) και το μοναδικό άτομο που κατέχει βραβεία Νόμπελ σε δυο διαφορετικές επιστήμες. Άνοιξε τον δρόμο στην έρευνα της ραδιενέργειας, καθώς και στη δημιουργία μηχανημάτων με ακτίνες Χ.

2. Έλεν Κέλερ (1880-1968)

γυναίκα
πηγή εικόνας: theatrecomments.weebly.com

Αμερικανίδα συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια. Σε ηλικία 19 μηνών έχασε την όραση και την ακοή της. Έμαθε τη νοηματική γλώσσα και θεωρήθηκε παιδί θαύμα. Έμαθε γερμανικά, ελληνικά και λατινικά. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο, το 1914.

3. Κοκό Σανέλ (1883-1971)

γυναίκα
πηγή εικόνας: harper’s bazaar

Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, μία από τις πιο πρωτοπόρες και επιτυχημένες του 20ου αιώνα. Άλλαξε τα δεδομένα της μόδας και έθεσε τις βάσεις για τον ορισμό της ποιότητας, της κομψότητας και του αλάνθαστου στιλ. Δανειζόμενη κομμάτια της ανδρικής γκαρνταρόμπας, μετατρέποντας τα, δημιουργούσε επαναστατικά -για την εποχή- γυναικεία κομμάτια. Ανακάλυψε το μικρό μαύρο φόρεμα και το 1923 δημιούργησε το πασίγνωστο και διαχρονικό άρωμα Chanel No 5.

4. Αμέλια Έρχαρτ (1897 – εξαφανίστηκε το 1937, κηρύχτηκε νεκρή το 1939)

γυναίκα
πηγή εικόνας: AP

Αμερικανίδα πρωτοπόρος της Αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, καθώς διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, για τις γυναίκες πιλότους. Εξαφανίστηκε πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, κατά την προσπάθειά της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.

5. Μητέρα Τερέζα (1910-1997)

γυναίκα
πηγή εικόνας: pinterest

Αλβανίδα καθολική μοναχή, με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και για περισσότερα από 45 χρόνια βοήθησε φτωχούς και αρρώστους, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1997. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1979, για τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια.

6. Ρόζα Παρκς (1913-2005)

γυναίκα
πηγή εικόνας: οbserver

Αμερικανίδα ακτιβίστρια γνωστή και ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων». Την εποχή του φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ, ως ένδειξη αντίστασης σε αυτήν την κατάσταση, μία μοδίστρα από το Ντιτρόιτ, η Ρόζα Πάρκς, το 1955 αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό άνδρα, που της ζήτησε να σηκωθεί στο λεωφορείο. Από την πράξη της αυτή, γεννήθηκε το κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού και βοήθησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο έργο του. Της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ενώ επίσης τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.

7.Όντρεϊ Χέπμπορν (1929 – 1993)

γυναίκα
πηγή εικόνας: The guardian

Ηθοποιός αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής, από τις πιο φημισμένες του 20ου αιώνα. Βραβευμένη με Όσκαρ, Tόνυ, Έμμυ και Γκράμι, είναι ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία. Το 1999 κατετάγη τρίτη στη λίστα των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Από το 1986 και μετά υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της U.N.I.C.E.F. και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

8. Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα (1937-)

γυναίκα
πηγή εικόνας: pinterest

Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, τον Ιούνιο του 1963. Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, πραγματοποίησε δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στη διαστημική πτήση. Έγινε μέλος του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κατέλαβε διάφορες πολιτικές θέσεις. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Εξακολουθεί να τιμάται ως ηρωίδα στη μετασοβιετική Ρωσία.

9. Ιντίρα Γκάντι (1917-1984)

γυναίκα
πηγή εικόνας: wikimedia commons

Η πρώτη και μόνη, μέχρι σήμερα, γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας. Παρέμεινε στο αξίωμά της για τρεις συνεχόμενες θητείες (1966-1977) και με την τέταρτη θητεία, από το 1980 μέχρι την δολοφονία της από σωματοφύλακές της το 1984, συνολικά 15 χρόνια. Το 1999 ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του B.B.C. ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας, ανάμεσα σε άλλες γυναικείες προσωπικότητες.

 10. Μπεναζίρ Μπούτο (1953 – 2007)

γυναίκα
πηγή εικόνας: MAXMAG

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικής χώρας, κόρη του πρωθυπουργού της χώρας, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, συνέβαλε στην μετάβαση του Πακιστάν από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία. Ασχολήθηκε με την πολιτική, μετά τη σύλληψη και την εκτέλεση του πατέρα της, το 1977. Συνελήφθη και η ίδια και κρατήθηκε φυλακισμένη σε απομόνωση. Όταν αφέθηκε ελεύθερη, κατέφυγε στην Αγγλία, όπου έγινε ηγέτης εν εξορία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πατέρας της). Δολοφονήθηκε το 2007. Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των φτωχών και των γυναικών.

 11. Μαλάλα Γιουσαφζάι (1997-)

γυναίκα
πηγή εικόνας: Vanity fair

Η Μαλάλα δεν δείλιαζε να μιλά δημόσια για τη σημασία της εκπαίδευσης των κοριτσιών του Πακιστάν. Τον Οκτώβριο του 2012, ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν την πυροβόλησε, καθώς γυρνούσε στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο της. Νοσηλεύτηκε στο “Queen Elizabeth”, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, όπου ζει ακόμα σήμερα. Το 2013 το περιοδικό “Time” τη χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο της απενεμήθη προς τιμήν του αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Τέλος, ο αστεροειδής 316201 ονομάστηκε Μαλάλα προς τιμήν της.

Πηγή: maxmag.gr