Σα. Απρ 27th, 2024

Αρχαιολογική ανακάλυψη αποκαλύπτει Ελληνική κυριαρχία στη Μεσόγειο

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε με πεποίθηση στην αρχαιολογική έρευνα που δεν σταματά ποτέ να μας επιστρέφει σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της Μεσογείου”.

Με αυτούς του θετικούς τόνους μίλησε ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού, κ. Dario Franceschini, για την μεγάλης σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη στην ακρόπολη της Ελέας-Βέλιας, σύμβολο της ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στη Μεσόγειο στην αρχαιότητα.

Φωτογραφία της ακρόπολης της Ελέας-Βέλιας από ψηλά (πηγή: Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού/Ministero della Cultura)

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Πάρκου Paestum και Velia στην Νότια Καμπανία έφεραν στο φως, κατά τη διάρκεια των πρόσφατα ολοκληρωμένων ανασκαφών, υπολείμματα τοίχων με άψητα τούβλα, σοβατισμένα και τοποθετημένα σε βάσεις σε πολυγωνικούς παρατιθέμενους ογκόλιθους, μια τεχνική που χρησιμοποιείται επίσης για σπίτια αρχαϊκής εποχής που βρέθηκαν στις πλαγιές της ακρόπολης.

Η ιστορία της πόλης της Ελέας, μέχρι στιγμής, είχε πολλά ακάλυπτα κενά. Ο πιο αρχαίος ναός της ακρόπολης ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Η ανέγερση του κυρίου ναού, τουλάχιστον της πρώτης του φάσης, τοποθετείται χρονολογικά μετά την ιερή κατασκευή που ήρθε στο φως τους τελευταίους μήνες. Αργότερα, κατά την Ελληνιστική περίοδο, κατασκευάστηκε μια μνημειακή στοά.

Λεπτομέρεια των ανασκαφών (πηγή: Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού/Ministero della Cultura)

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το εύρημα πολυάριθμων μεταλλικών θραυσμάτων από όπλα, πανοπλίες, αλλά και δύο κράνη σε άριστη κατάσταση, το ένα Καρχηδόνιο και το άλλο Ετρουσκικό, ενδεχομένως λάφυρα από τους εχθρούς στη μάχη της Αλαλίας, στην Κορσική, που είδε τους Φώκαιους να επιτίθενται στη συμμαχία Καρχηδονίων και Ετρουσκικών πλοίων. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιτρέπουν να ρίξει φως στις παλαιότερες και πιο ημιτελείς φάσεις της ζωής της Ελέας, που ιδρύθηκε γύρω στο 540 π.Χ. από τους Μικρασιάτες αποίκους από την Φώκαια.

Καρχηδόνιο κράνος κατά τη διάρκεια των ανασκαφών (πηγή: Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού/Ministero della Cultura)

“Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ακρόπολη της Ελέας-Βέλιας υποδηλώνουν έναν ιερό προορισμό της κατασκευής” – δηλώνει ο Massimo Osanna, Γενικός Διευθυντής των Μουσείων και Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Paestum και Velia.

“Κατά πάσα πιθανότητα – συνεχίζει ο Osanna – τα λείψανα προσφέρθηκαν στη θεά Αθηνά μετά τη μάχη της Αλαλίας, τη ναυμαχία που είδε τους Έλληνες πρόσφυγες της Φώκαιας και έναν συνασπισμό Καρχηδόνων και Ετρούσκων, μεταξύ του 541 και του 535 π.Χ. ανοιχτά του Τυρρηνικού Πελάγους, μεταξύ Κορσικής και Σαρδηνίας.”

Η προσοχή τώρα είναι κυρίως στραμμένη στα δύο κράνη, τα οποία “ανασύρθηκαν πριν από μόλις λίγες μέρες και πρέπει ακόμα να καθαριστούν στο εργαστήριο και να μελετηθούν. Μέσα τους – τονίζει ο Osanna – θα μπορούσαν να υπάρχουν επιγραφές, κάτι που είναι αρκετά συχνό στην αρχαία πανοπλία, και αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ακριβή ανασύνθεση της ιστορίας τους, ποιος ξέρει ίσως ακόμη και την ταυτότητα των πολεμιστών που τις φορούσαν.”

Ετρουσκικό κράνος κατά τη διάρκεια των ανασκαφών (πηγή: Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού/Ministero della Cultura)

Συνεχίζει ο Διευθυντής Osanna: “Η δομή του αρχαιότερου ναού χρονολογείται από το 540-530 π.Χ., ή μάλλον τα χρόνια που ακολούθησαν τη μάχη της Αλαλίας – επισημαίνει ο Osanna – ενώ ο πιο πρόσφατος ναός, που πιστεύεται ότι ήταν της Ελληνιστικής περιόδου, χρονολογείται στο 480-450 π.Χ., για να υποβληθεί στη συνέχεια σε αναδιάρθρωση τον τέταρτο αιώνα π.Χ.. Είναι λοιπόν πιθανό οι Φωκείς που έφυγαν από την Αλαλία να το ανέγερσαν αμέσως μετά την άφιξή τους, όπως συνήθιζαν, κατόπιν αγοράς της απαραίτητης για την εγκατάστασή τους γης από τους ντόπιους κατοίκους και να ξαναρχίσουν οι ακμάζουσες επιχειρήσεις για τις οποίες ήταν διάσημοι.” 

Καταλήγει ο Osanna: “Και στα λείψανα που προσέφεραν στη θεά τους για να εξευμενίσει την καλοσύνη της πρόσθεσαν τα όπλα που άρπαξαν από τους εχθρούς σε εκείνη την επική ναυμαχία που στην πραγματικότητα είχε αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μεσόγειο”.

Σημειωτέον, σύμφωνα με νότα του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, και λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά αποτελέσματα των νέων ερευνών, θα προγραμματιστούν νέες έρευνες από το Πάρκο για την αναδόμηση της ιστορίας της Ελληνικής αποικίας.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

ertnews.gr