Σα. Μάι 4th, 2024

Εμβόλιο Novavax: Μόνο για ανεμβολίαστους – Ποιες είναι οι παρενέργειες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα στην ΕΡΤ πως «το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου».

Όπως είχε πει και στο παρελθόν ο κ. Θεμιστοκλέους πολλές χιλιάδες πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα παρά την υποχρεωτικότητα. «Θα κάνουμε νέες προσπάθειες να πείσουμε τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, γιατί εκεί είναι και το πρόβλημα».

Το νέο εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με τρεις εβδομάδες διαφορά μεταξύ τους. Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η προστασία αρχίζει μετά από 14 μέρες. Μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες 168.000 δόσεις του σκευάσματος θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου, και συνολικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προβλέπεται να φτάσουν 474.000 δόσεις.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε χθες πως «στο νέο εμβόλιο η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός, είναι παλιά τεχνολογία», επισημαίνοντας, παράλληλα, πως πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της γρίπης και της ηπατίτιδας.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα διατηρείται εννέα μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά.

Οι παρενέργειες του Novavax

Οι συχνές παρενέργειες που εμφανίζονται συνήθως μετά τη δεύτερη δόση είναι:

  • Πόνος τοπικά στο σημείο της ένεσης
  • Αδυναμία
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος