Σα. Απρ 27th, 2024

Ευρώπη: Επανεμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού – Σαρώνει η πανδημία σε πολλές χώρες (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού, παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία, οι Αρχές κατέγραψαν 580 ημερήσια κρούσματα, τα περισσότερα τους δύο τελευταίους μήνες.

Στη Γαλλία καταγράφηκαν 534 νέα κρούσματα και 18 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση , πως η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους γίνεται υποχρεωτική.

Στην Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να διαθέσει κονδύλια 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας.

Η Βρετανία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ευρώπη από τον νέο κορονοϊό, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων να ξεπερνά τις 45.000.

Αντιμέτωπη με νέες εστίες κρουσμάτων και η Ιταλία, απαγορεύει την είσοδο σε όσους βρέθηκαν τις τελευταίες 14 μέρες σε Σερβία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο.

Ρεκόρ 72.255 ημερήσιων κρουσμάτων για έβδομη φορά μέσα στο μήνα κατέγραψαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παρατείνουν τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια σε Μεξικό και Καναδά έως τις 21 Αυγούστου.

Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της πανδημίας, τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό και τον Καναδά, ενώ στη Βραζιλία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από το ένα εκατομμύριο, ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια, σε λιγότερο από ένα μήνα.

Έκκληση για την επανεκκίνηση της οικονομίας έκανε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Μπολσονάρο, ο οποίος παραμένει θετικός στον κορονοϊό.

Ειδικά στο Μεξικό ανακοίνωσαν 668 θανάτους ασθενών και 6.406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως τώρα τους 37.574 θανάτους επί συνόλου 324.041 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Στο Περού ξεπέρασαν τα 340.000 τα κρούσματα μόλυνσης, όπου πάντως ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα απέκλεισε το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής της καραντίνας, που ήρθη στις αρχές του μήνα στη χώρα των Άνδεων.

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Λατινική Αμερική. Στη χώρα διαγνώστηκαν 3.862 νέα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 341.586. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων των τελευταίων 21 ημερών.

Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 να φθάνει τους 12.615. Επρόκειτο για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό εδώ κι έναν μήνα. Οι  νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έφθασαν τους 12.396, που αποτελεί επίσης ρεκόρ.

Στην Κολομβία ξεπεράστηκε το όριο των 6.000 θανάτων, ενώ καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ 8.037 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Άλλοι 215 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 6.029 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 6η Μαρτίου.

Το ένα εκατομμύριο κρούσματα ξεπέρασε η Ινδία, που είναι πλέον τρίτη στη λίστα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.

Η πανδημία εξαπλώνεται πλέον σε μικρότερες πόλεις και κοινότητες σε αγροτικές περιοχές, μετά την άρση των γενικευμένων περιορισμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι θάνατοι στη Ρωσία από τη νόσο ξεπέρασαν τους 12.000 σήμερα, μετά την καταγραφή 186 νέων θανάτων το 24ωρο που πέρασε.

Το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης κατέγραψε παράλληλα 6.406 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται πλέον σε 759.203. Αυτός είναι ο τέταρτος υψηλότερος απολογισμός κρουσμάτων στον κόσμο.

Στο Ισραήλ η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει από σήμερα ενδιάμεσα μέτρα για να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των νέων κρουσμάτων της Covid-19, που εντοπίζονται καθημερινά, και ανακοίνωσε το κλείσιμο ορισμένων δημόσιων χώρων κατά τα Σαββατοκύριακα.

Από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα εστιατόρια και οι αίθουσες αθλητισμού θα είναι κλειστά, όπως και «τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι βιβλιοθήκες, οι ζωολογικοί κήποι, τα μουσεία, οι πισίνες, τα τουριστικά αξιοθέατα και τα τραμ.

Στην αυστραλιανή ήπειρο  η κατάσταση δυσκολεύει και φαίνεται ότι εξετάζονται μέτρα που θα διαρκέσουν έως και το 2021 Οι αρχές στη Βικτόρια, ανακοίνωσαν σήμερα νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης σε μια μέρα, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.

Ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους ανέφερε ότι διαγνώστηκαν 428 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 317 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.Άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ανέφερε ακόμη ο πολιτειακός πρωθυπουργός.
 Η Βικτόρια τέθηκε σε καραντίνα, απομονώθηκε από την υπόλοιπη χώρα, πριν από μία εβδομάδα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων. Οι αρχές απηύθυναν σύσταση στους 4,9 εκατ. κατοίκους της Μελβούρνης, της πρωτεύουσας της πολιτείας, να μείνουν σπίτι και να μην βγαίνουν παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και αφού έχουν λάβει άδεια από τις αρχές.

Σε όλη την Αυστραλία καταμετρώνται 116 θάνατοι και περίπου 11.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, απολογισμός πολύ χαμηλότερος από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Όμως η εστία στη Βικτόρια ανησυχεί τις αυστραλιανές αρχές.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Πηγή:ΕΡΤ,Πρώτο Πρόγραμμα,ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP