Πα. Απρ 26th, 2024

Κόλπος Χα Λoνγκ, ο παράδεισος του Βιετνάμ (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο κόλπος του Χα Λονγκ (Hạ Long Bay) βρίσκεται στο βορειοανατολικό Βιετνάμ. Ένας μαγευτικός κόλπος με κρυστάλλινα νερά σε αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.

Καλύπτει μια έκταση 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατά μήκος της ακτής του βρίσκονται πάνω από 2.000 νησίδες. Πολλές από αυτές σκεπάζονται από πυκνή βλάστηση. Απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ανόι.

Επίσης αποτελείται και από χιλιάδες ασβεστολιθικά καρστ σε διάφορα σχήματα που κόβουν την ανάσα και το ύψος αρκετών φτάνει τα 200 μέτρα.

Το όνομα του σημαίνει δράκος σε κάθοδο. Ουσιαστικά σύμφωνα με τον θρύλο αναφέρεται στο γεγονός όπου ο θεός Τιάν Γκονγκ κάλεσε τους δράκους του ουρανού να κατέβουν στη γη.

Το κάλεσμα αφορούσε την υπεράσπιση των κατοίκων του βασιλείου του Σιάμ από τους Κινέζους. Οι δράκοι εκτόξευσαν πετράδια από το στόμα τους σχηματίζοντας ένα τείχος. Το τείχος που μετατράπηκε σε πέτρα μας έδωσε και τις χιλιάδες νησίδες.

O κόλπος Χα Λονγκ στο Βιετνάμ
O κόλπος Χα Λονγκ στο Βιετνάμ (πηγή: Jimmy Tran/Shutterstock)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως οι σχηματισμοί στον κόλπο είναι μια εξέλιξη των καρστικών φαινομένων σε συνδυασμό με το τροπικό και υγρό κλίμα της περιοχής.

Η διαδικασία του φαινομένου είχε διάρκεια 20 εκατομμύρια χρόνια ενώ οι εντυπωσιακοί ασβεστολιθικοί σχηματισμοί έχουν ηλικία 500 εκατομμύρια χρόνων.

Τα ασβεστολιθικά πετρώματα που υπάρχουν στο τοπίο μεταβάλλονται συνεχώς και είναι ευαίσθητα στη διάβρωση.

Με βάση ιστορικές έρευνες υπήρχε παρουσία ανθρώπινου γένους στη περιοχή από την προϊστορική περίοδο δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Οι πολιτισμοί που εμφανίστηκαν από το 18.000 π.Χ. έως και το 3.500 π.Χ., ήταν ο Soi Nhu, o Cai Beo και o Ha Long.

Η μέση θερμοκρασία στη περιοχή του κόλπου κυμαίνεται από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Το κλίμα είναι τροπικό και υγρό. Χωρίζεται σε δυο εποχές , στον ξηρό και ψυχρό χειμώνα και στο ζεστό και υγρό καλοκαίρι.

Σημαντική και η βιοποικιλότητα της περιοχής του κόλπου όπου εμφανίζει 14 ενδημικά φυτικά είδη και 60 ενδημικά είδη πανίδας.

Αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο μια ευρύτερης ζώνης που περιλαμβάνει τα νησιά Cat Ba και τον κόλπο Bai Tu Long.

Περίπου 1.600 άνθρωποι ζουν σε πλωτά σπίτια, στα τέσσερα ψαροχώρια της κοινότητας Hung Thang. Τα ονόματα των ηρωικών χωριών με την απίστευτη θέα είναι τα Cong Tau, Vong Vieng, Ba Hang και Cua Van.

Κύρια ασχολία τους η αλιεία και η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια. Μάλιστα εύκολα μπορεί κανείς να διασταυρωθεί με τα μικρά σκάφη των ψαράδων που υπάρχουν στον κόλπο.

Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι σπηλιές που είναι σκαμμένες στους ασβεστολιθικούς βράχους αλλά και τα σπήλαια με τους τεράστιους σταλακτίτες. Τα συγκεκριμένα σπήλαια κατά το παρελθόν είχαν αποτελέσει καταφύγιο για τους πειρατές.

Η ονομασία πολλών νησιών είναι αποτέλεσμα του σχήματος τους που πολλές φορές θυμίζουν ζώα. Άρα θα βρούμε στη περιοχή το νησί Μαϊμού ή το νησί Ελέφαντας.

Ο τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος τη περιοχή είναι το πλοίο. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τον κόλπο είναι η άνοιξη και οι αρχές καλοκαιριού.

Ο κόλπος Χα Λονγκ έχει ανακηρυχθεί το 1994 από την Unesco, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Από το 1962 βρίσκεται στον κατάλογο Εθνικών Κειμηλίων και Τόπων του Βιετνάμ.

Τέλος από το 2011 θεωρείται ένα από επτά φυσικά θαύματα του κόσμου ενώ για τους Βιετναμέζους αποτελεί το 8ο θαύμα του κόσμου.

BONUS FACT: Οι δράκοι πάντα είχαν περίοπτη θέση στη βιετναμέζικη μυθολογία. Συμβολίζουν τη δύναμη και τη σκέψη. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο μύθος του δράκου Lac Long Quan και της νεράιδας Au Ko. Μια παραλλαγή του βρίσκουμε σχετικά με τον κόλπο.

Ο δράκος Lac Long Quan ήταν κυρίαρχος στη θάλασσα και η νεράιδα στο βουνό. Ο δράκος επισκεπτόταν τη σύζυγο του και μετά πετούσε ξανά για την περιοχή του, όπου ήταν ο κόλπος του Ha Long.

Τα νησιά που βρίσκονται στον κόλπο είναι σαν την κορυφογραμμή ενός πλάσματός που βυθίζεται στο νερό.

Πηγή: geografikoi.gr