Σα. Απρ 27th, 2024

Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Oι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα, Τρίτη (16/1) στο ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εκπρόσωπος των ανταρτών της Υεμένης σημείωσε πως το πλοίο κατευθυνόταν προς το Ισραήλ με ναυτικούς πυραύλους και δέχθηκε «άμεσο χτύπημα» από την ομάδα.

Το φορτηγό πλοίο  «Ζωγραφιά» χύδην ξηρού φορτίου επλήγη το μεσημέρι από πύραυλο, ενώ διερχόταν, άφορτο, από τη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά, 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vulcanis Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά, το πλήρωμά του πλοίου, 24 άτομα όλοι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους.

Πρόκειται για τρεις υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν υπήκοο Γεωργίας. Το ZOGRAFIA (κατασκευής 2010) χωρητικότητας 56.894 dwt είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ για το Ισραήλ.

Από την επίθεση καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές, ωστόσο συνεχίζει την πορεία του προς το Σουέζ όπου θα γίνει εκτίμησή τους.

Η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι στα ύψη, με τους Χούθι να απειλούν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, παράλληλα, έβαλαν σήμερα στο στόχαστρο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η επιχείρηση αυτή είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα εναντίον της ομάδας, που υποστηρίζεται από το Ιράν και το τελευταίο διάστημα εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις, φέροντας αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στόχος ήταν τέσσερις πύραυλοι κατά πλοίων.

Πηγή: reader.gr